Сега, когато не само географски принадлежим към европейското семейство, съвсем допустимо е решението на някои родители да изберат за своето новородено дете “чужбинско” – например френско име.
По традиция французите изключително много почитали Дева Мария и давали на детето си нейното име, когато им се роди момиче. Приемало се е, че не е хубаво майката да кръсти момичето на себе си, защото това означавало, че не иска да има повече деца. Момчетата се кръщавали на месеца, в който са родени, или на починал роднина, чиято памет родителите са държали да запазят. Често пъти имената били толкова еднообразни, че в едно многодетно семейство братята и сестрите носели почти еднакви имена.


В съвременна Франция светците също продължават да са на почит. Затова често се срещат женските имена Мари, Мариан, Мадлен, Клодин, Натали, Вероник, Валери, Жан, Жустин, Симон, Мишел, Пиерет. Харесвани са и имената, чрез които се пожелава красив външен вид – Изабел, Розали, Жозет, Жозефин, Линет. Популярни сред момчетата пък са Пиер, Жак, Жан, Ален, Антоан, Емил, Филип, Виктор.