Новият ви живот вече е в ход – бебето е вкъщи и усвоявате първите си уроци по родителство. В този период, наситен не само с положителни емоции, но и с много грижи и безпокойства, може да се изненадате, че таткото е необичайно мрачен и потиснат. Той напълно е забравил шегите. Каква е тази метаморфоза?

Неговите страхове
Проучване на американски психолози установява, че 62% от бащите са склонни към депресии, които се развиват в първите 4 месеца след раждането на бебето им. Това твърдение оборва тезата, че т.нар. следродилна депресия при жените е само на хормонална основа.


Много фактори могат да допринесат за “смачкания” дух при таткото, особено ако действат заедно.
 Чувството за бащинство все още е непознато и в този период доминира страхът дали неопитният баща ще успее да се справя с новите задължения.

 С бебето като че ли настъпва и краят на личната свобода за мъжа. Това е твърде потискащо за мъж, свикнал да живее като волна птичка, дори и вече женен.
 Разходите за семейството се увеличават многократно, а заедно с това расте и страхът на таткото, че трудно ще осигури нужните средства.

Къде е коренът?
Всъщност оказва се, че в основата на притесненията на младия баща е погрешното възпитание. В продължение на години му е било втълпявано: “Дръж се като мъж!”, “Не бива да говориш за проблемите си!”... Такива съвети принуждават мъжа да се затваря в себе си, да не обсъжда онова, което го тревожи, дори и с най-близкия си човек. Тази криворазбрана стратегия за “мъжественост” води до насаждането на комплекси за малоценност.

Поемете лечението
Ако откриете, че таткото потъва в мрачни мисли, все по-често е тъжен и няма настроение за разговори, вероятно е попаднал в капана на следродилната депресия. Ако природата ви е пощадила от това зло, вие трябва да върнете усмивката на любимия си. Как? Преди всичко го окуражавайте. Предразполагайте го да споделя тревогите и страховете си. Споделяйте с него радостите около бебето. Възлагайте му обаче и повече ежедневни грижи. Оставяйте го по-дълго сам с бебето.
Ако до десетина дни не успеете да върнете ведрото отношение на таткото към живота, консултирайте се със специалист – психотерапевт, психолог. Деликатно убедете любимия си, че кризата, в която е изпаднал духът му, се нуждае от лечение.

Слабият пол е по-силен
Вярно е, че след раждането на бебето и майката, и бащата могат да изпаднат в безтегловност. Майката поема куп денонощни грижи, таткото пък се обременява с нови страхове и притеснения. В този период не е странно, че жената може да се окаже по-силната. Най-вероятно тя получава енергия от огромната си мобилизация. Няма как иначе – бебето не може да чака, то има нужда от спешни грижи. Колкото и да сте уморена и съсипана от безсънните нощи, не се отказвайте да помогнете на таткото, ако е изпаднал в депресия. Парадоксално е, но ще се убедите, че поговорката “Болен здрав носи” може и да няма само негативно внушение. Не забравяйте, че в тежки житейски ситуации силният пол по-лесно губи опората си и има нужда от “системи”, които да му вливат енергия и издръжливост. Осигурете му ги. Погледнете на ситуацията с малко хумор – в този период се налага да се грижите за още едно “бебе”. “Кърмете” и него с оптимизъм и ведра атмосфера.

Антон Христов
психолог