Всеки има различни виждания за чистотата. За един препълнената кофа с боклук е забравено досадно задължение, а за друг – истински ужас и триумф на мръсотията. Но докато у дома може да контролираме броя на трохите по пода, навън – по улиците, кафенетата, магазините – не.
Би трябвало представите ни за болница да се свързват с чистота, ред и дисциплина. Но… дали е така? А повечето от нас знаят, че именно чистотата липсва в българските болници. Може би ние не пазим, а може би и санитарките да не се стараят много. За съжаление мръсотията често води до взривове от вътреболнични инфекции. Според сега действащата здравна система всяко лечебно заведение, в което възникне такъв проблем, се наказва строго. Специалистите признават, че тези санкции са причина на много места вътреболничните взривове да се укриват. От няколко месеца вече има нова програма за болничната хигиена, чиято основна цел е да се подобрят условията.
Програмата стартира в 6 пилотни болници в цялата страна: 3 в София (“Св. Екатерина”, “Св. Анна” и “Пирогов”) и 3 други градове (УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, МБАЛ в Добрич и УМБАЛ в Плевен). Проектът ще продължи до края на 2004 г., а парите (3 млн. швейцарски франка) са осигурени от Швейцария. Идеята е по тази схема да се работи в цяла България.

Доц. Нина Гачева, ръководител на проекта, разказва подробности пред “9 месеца”.

Най-често вътреболничните инфекции възникват в интензивните сектори. Сериозен риск съществува и в неонатологичните отделения. Организмът на новородените е твърде уязвим. Те не могат да се справят с атаката на вирусите и бактериите. Причина за заразите най-често са стафилококите, стрептококите и различни видове вируси.

Нова професия – хигиенна сестра
Програмата предвижва във всяка болница да има специално обучена хигиенна сестра, чиято основна работа ще е борбата с вътреболничните инфекции. Всичко свързано с почистването, дезинфекцията и предпазването от коварните бацили ще бъде нейно задължение. В момента по проекта са обучени 18 такива сестри, които пък трябва да предадат опита си на други свои колежки.
Те ще направят план за борба с вътреболничните инфекции в зависимост от спецификата на здравното заведение, ще закупуват различни дезинфекционни разтвори, предпазни средства като маски, калцуни, престилки… След въвеждането на програмата може да се обърнете към хигиенната сестра, ако забележите някакви пропуски в чистотата в болниците.

Да се почисти болницата
Основната цел на проекта е да се подобри болничната хигиена. Това може да стане, като се сведат до минимум всички процедури, при които медицинският персонал докосва пациента. Все пак, ако това се налага, ръцете трябва да са чисти. Досега медиците ги миеха със сапун. Ако след време, когато лекарят е около Вас, Ви мирише на алкохол, не се чудете. Новото е, че медицинските работници ще обтриват ръцете си с алкохолен разтвор. “Този начин на дезинфекция е много по-евтин, по-бърз и с много по-добър резултат”, казва доц. Гачева. Над 80% от вътреболничните инфекции са предизвикани… от мръсни ръце.
След въвеждането на програмата ще има и нова схема за дезинфекция на помещенията. Почистване със специални препарати ще се прави само при нужда. Според специалистите в момента лекарите и сестрите използват прекалено много изолационни материали – маски, шапки и престилки. Проектът предвижда те да се поставят само при крайна необходимост. Целта е да се намалят разходите по болничната хигиена и едновременно с това да се подобри качеството.

Стерилизация
Ако 80% от инфекциите възникват от мръсни ръце, останалите 20% са от лошата стерилизация на инструментите. В момента почти във всяко отделение има малки апарати за стерилизация, които обаче или не работят добре, или пък поради известна немарливост на персонала понякога не се използват. Най-много някой да почисти сребърните си пръстени или златната си верижка в тях… С новата програма ще се въведе централна стерилизационна – една за цялата болница, в която ще са концентрирани всички апарати, ще е нужен по-малко труд и без проблем ще се извършват дезинфекция, почистване, сортиране, пакетиране… докато инструментите не се използват отново.

Борба с причинителите
Ако все пак възникне вътреболнична инфекция, лекарите правят всичко възможно да я ограничат и да излекуват пациентите. За съжаление много време се губи, докато се открие коя е причината и кое е най-доброто средство срещу вируса или бактерията. Ето защо след разработване на програмата се предвижда във всяка болница да се създаде специална част в лабораториите, в които ще се определя причинителите на вътреболничните инфекции и ще се установява кое е най-доброто средство срещу тях. Информацията ще се събира в регистър, до който ще имат достъп всички лекари.