КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Чудите се какъв цвят ще бъдат очите на вашето дете?

Очи на майката

Очи на бащата

Изчисли

Наследява ли се цветът на очите?
Погледнато генетично, детето е точно смесване от мама и татко. От мама произлизат 23 хромозоми, от татко – също толкова. Двамата родители обаче носят в себе си генна информация от много поколения, която при всяко ново бебе отново се свързва. Така детето може да е копие на бащата или въобще да не прилича на него. А при братчето или сестричето генната ,,лотария” се грижи да предоставя нови изненади от милиардите възможни комбинации. Интересното е, че и при еднояйчните близнаци, които са получили еднакви наследствени заложби, често могат да се открият фини разлики. Това зависи от различното „включване” на едни и същи гени.Естествено вие искате да знаете дали бебето ви ще се роди с кафявата коса на татко и сините очи на мама. Както Грегор Мендел показва със своите експерименти още през XIX век, определени признаци доминират и се утвърждават – например тъмните очи и тъмните коси.

Цветът на очите се наследява от на гените на двамата родители или по-конкретно – бебето наследява 50% от генетичния материал на мама и 50% на татко. Гените съществуват в повече от една форма, а тези алтернативни форми се превръщат в алели. Съществуват три двойки алели, отговорни за цвета на очите, като всеки от тях дава или кафяво, зелено или синьо. Кафявият алел е доминиращ над зеления и синия, зеленият е доминиращ над синия, а синият е рецесивен.

Цветът на очите на новороденото зависи както от цвета на очите на родителите, така и от това дали алелите са доминиращи или рецесивни. Детето може да получи два доминантни алела от родителите, един доминиращ, един рецесивен или два рецесивни алела.

Ще останат ли очите на бебето сини?
Повечето бебета се раждат със сини очи, които постепенно могат да потъмнеят. Обикновено цветът на ирисите се променя до 2-годишната възраст. Понякога обаче промяната може да продължи и до 15 години, като цветът не се променя драстично, а само става по-тъмен.Потъмняването на ириса се дължи на кафявия пигмент меланин, чийто синтез се повишава с възрастта.

Детето ще има кафяви очи, ако получи рецесивен алел (син) от единия родител и доминиращ алел (кафяв) от другия родител. Бебешките сини очи изискват детето да се сдобие със сини алели и от двамата родители. Тъй като синьото е рецесивно и няма доминиращ алел, детето ще има сини очи.
Детето ще има зелени очи, ако получи зелени алели и от двамата родители или един зелен и един син алел.

Какво определя цвета на очите?
Хомозиготен и хетерозиготен
Човешките същества имат две копия на всеки ген. Едното се наследява от майката, а другото от бащата. Хомозиготен означава, че две копия съвпадат или са доминиращи (обозначени с две главни букви като BB), а хетерозиготен – че двете копия на гена се различават или са рецесивни (обозначени с две малки букви, bb).

Доминиращ цвят на очите
Кафявото и зеленото са доминиращи цветове. Има от 75 до 95% шанс бебето да се роди с кафяви или зелени очи, ако очите на двамата родители са с един от двата цвята.

Рецесивен цвят на очите
Синьото е рецесивен цвят. Малко вероятно е бебето да се появи със сини очи, ако и двамата родители са с кафяви.

Генотип
Генотипът е генната комбинация за дадена черта, която в този случай е цветът на очите. Генотипът на майката и бащата ще определи цвета на очите на децата.

Фенотип
Фенотипът е физическият вид на генотипа, който в конкретната тема е цветът на очите.

Тълкуване на бебешкия цвят на очите
• Ако и двамата родители имат сини очи, има 99% шанс бебето също да бъде със сини очи.
• Ако и двамата родители са с кафяви очи, има 75% шанс бебето да се роди с кафяви очи.
• Ако и двамата родители са зеленооки, съществува 99% шанс бебето също да се появи на бял свят със зелени очи.
• Ако и двамата родители имат лешникови очи, налице е 99% шанс бебето също да е притежател на този уникален цвят.

NB! Пъстрият цвят на очите все още до голяма степен е загадка.

НАЙ-НОВИ

видео

най-четени

  1. Мира Добрева: Истински живял е обичаният човек
  2. Д-р Цонев и тризнаците: Днес е уникален за мен ден
  3. 10 бюджетни продукта за дома, без които не можем
  4. 98-годишна баба се радва на повече от 100 внуци