Кърменето има много предимства не само за бебето, но и за кърмещата майка
Млякото на майката е най-добрата храна за нейното бебе. Редовното кърмене е най-добрият стимул за отделянето на мляко от млечните жлези, което става под влияние на хормона пролактин от хипофизната жлеза. Майчиното мляко е природно балансирано по основните хранителни съставки – белтъци, мазнини, въглехидрати и соли, то съдържа имунни тела, които осигуряват защитата срещу бактерии и вируси, на които майката е била изложена по-рано.
Структурата на майчиното мляко не винаги е една и съща – коластрата и ранното мляко са пригодени за първите 10-15 дни на новороденото, след което започва да се отделя зрялото мляко.
Коластрата започва да се образува от седмия месец на бременността. Тя е гъста, лепкава, жълтеникава висококалорична течност и е идеалната първа храна за вашето бебе:
*съдържа повече белтъчини и витамин А от зрялото мляко;
*действа слабително, което помага на бебето при първата дефекация;
*съдържа имуноглобулин, който спомага за защитата на бебето от инфекции.
Коластрата е първата „ваксина” на вашето бебе срещу много бактерии и вируси.
 
Изключителната полза от кърменето през първите шест месеца
Кърменето има редица предимства: хранителни, здравословни, имунологични, свързани с развитието, психологични, социални и... икономически. Ползата от кърменето е най-голяма, когато майчиното мляко е единствената храна на бебето. Кърмените бебета се развиват по-добре и боледуват по-рядко.
ърмата предпазва бебето от инфекции на храносмилателната система, тъй като практически е стерилна и съдържа антитела.
*Предпазва бебето през първите дни от живота му, когато ензимната система все още не е напълно оформена, тъй като майчиното мляко съдържа хранителни ензими – лактази, липази и много други.
*Предпазва бебето срещу реска от алергични реакции, тъй като се избягва контакта с чужди протеини.
*Спомага за постигането на по-добро емоционално и социално развитие и по-високо ниво на интелигентност в бъдеще.
*Спомага за по-бързия растеж на бебето, растежа и съзряването на имунологичната система, централната нервна система /мозъка/ и други органи и системи.
*Кърменето намалява вероятността от възникване на ортодонтски и зъбни проблеми /няма никаква опасност зъбите на бебето да изпадат поради храненето с биберон/.
*Ето защо трябва да започнете да кърмите веднага след раждането и да продължите най-малко през първите 6 месеца, а най-добре до края на първата година. Вероятно сте чували приказката за „юнака, що бозал 3 години”!
 
Полза от кърменето за майката
С всяко кърмене ставате все по-отговорна към собственото си здраве, защото:
*Хормонът окситоцин, отделян при кърменето, влияе върху свиванията на матката и спомага за спиране на кървенето след раждането.
*Постоянното кърмене отлага настъпването на менструалния цикъл, което ви предпазва от неочаквана и нежелана бременност. Така се установява естествен интервал между бременностите.
*Доказано е, че кърмещата жена боледува по-рядко от рак на половите органи и рак на гърдата.
*Ставате по-малко податлива към следродилна депресия.
*По-бързо ще се възстановите физически след раждането.
*Ще имате по-малко работа по приготвяне храната за бебето.
 
Съвети за успешно кърмене
Ритъмът на кърменията се диктува от бебето, но ако няма други причини, трябва да установите ритъм на около 3 часа. Трябва да знаете, че ритъмът /честотата/ на кърменията зависи и от обема и скоростта на изпразване на стомаха на бебето. Прехранването води до повръщане, колики и други.
Не ограничавайте продължителността на кърменията – нека бебето яде толкова дълго, колкото иска. Едно доносено кърмаче с добър сукателен рефлекс и нормално млекоотделяне избозава нужното му количество за 15-20 минути.
След първия, най-късно след втория месец, трябва да осигурите 6-8-часова нощна пауза за сън както на бебето, така и на вас.
Контактът между майката и бебето трябва да започне веднага след раждането и да бъде много близък.
Противно на общоприетото схващане кърменето не причинява "увисването на гърдите". Гърдите не се променят с кърменето, но от бременността – да.