В резултат на икономическата криза, която през последната година завладя света, раждаемостта може драстично да се намали. Дамите раждат на все по-късна възраст и сериозно се замислят колко деца да имат. Това показват проучвания на Американския колеж по акушерство и гинекология. Според резултатите настъпващите икономически промени влияят негативно върху здравето на жената и броя на децата, които тя иска да има. Проучването е направено през март т.г. от агенция Галъп и е включило повече от 1000 жени.


Финансовите затруднения, които все повече семейства изпитват по цял свят, ги принуждават да се замислят над бебеправенето. Повече от 14% от жените между 18 и 44 години са споделели, че лошите икономически показатели вече са повлияли върху техните планове за бебе. Повечето се задоволяват само с едно дете. При омъжените дами данните са още по-негативни. 17% от тях са категорични, че напълно се отказват от потомство, тъй като не са сигурни как ще се справят с разходите около бебето. Около 12% от жените отлагат раждането на дете след 2–3 години. За сравнение само преди година около 20% от жените между 18 и 44 години са имали намерение да увеличат семейството си с още едно дете.

В тежките икономически условия около 33% от неомъжените дами са силно притеснени и от не напълно ефективните противозачатъчни средства, които не дават пълна гаранция.
Резултатите сочат още, че 66% от дамите в детеродна възраст са засегнати пряко от икономическата криза. За съжаление тя се отразява изключително негативно върху личния им живот, включително и върху желанието им да правят секс.

Жените, съкратени от работа или с по-ниски заплати, все по-рядко посещават личния си лекар и акушер-гинеколога си. Учените са категорични, че това може сериозно да навреди на здравето им. Ако тези жени се разболеят, най-вероятно заболяването им няма да се открие навреме или те изобщо няма да разберат, че имат проблеми. Около 14% от анкетираните вече веднъж са пропуснали редовния си гинекологичен преглед или са отказали важни изследвания, за които не могат да заплатят. Други (около 6%) пък обмислят да спрат да вземат противозачатъчни таблетки и да минат на друг метод за контрацепция като прекъснатия полов акт, тъй като лекарствата са много скъпи. За сравнение само преди година този процент е два пъти по-нисък – 3.
Според учените реалните резултати от негативните тенденции ще се проявят след няколко години – раждаемостта ще намалее, гинекологичните заболявания ще се увеличат. Съветът е жените да обърнат повече внимание върху здравето си въпреки икономическите затруднения.