През последните дни петиция в подкрепа на по-високо платеното майчинство през втората година от раждането на детето, набира популярност в социалните мрежи. Само за три дни, близо 2000 са се подписали срещу решението на държавата да замрази помощта за майките на 380 лв. за втората година. Създателите на петицията заявяват, че промяната на парите е наложаща за „българските майки, които се борят да създадат и отгледат здрави и достойни българчета във все по-трудната българска реалност“.

Според тях майчинството не бива да бъде смятано за „социална помощ“, а за „обезщетение. което ползват само тези жени, които са се осигурявали за този риск - болнични и майчинство. Майките посочват и някои обстоятелства подкрепа на петицията.

„През 2018 г. са родени около 46 хиляди деца (според данни на Национален статистически институт). Ако платеното майчинство през втората година бъде повишено до минимална работна заплата (със 180 лв), това би коствало на Република България около 8 млн. лева, и то при положение че всички майки на тези деца са се осигурявали, както и ако решат да останат у дома  и през втората година.Според Централна избирателна комисия гласувалите на последните местни избори 2019 са около 1.67 млн човека. При разлика от 7 лв на глас, това са около 12 млн. лева повече“, обясняват авторите.

„Въпросът за обезщетението за майчинство през втората година е изключително важен за страна като нашата, която е в демографска криза и със застаряващо население и има крещяща нужда от насърчаване на раждаемостта. Всеки ден цените поскъпват, но не и приходите. Една майка, ако гледа сама детето си по различни причини и няма подкрепа от близки, няма никакъв начин да се справи да отгледа детето си с тази сума. От личен опит мога да Ви кажа, че в България една кутия адаптирано мляко струва 38 лв. Купувам абсолютно същото мляко на същата марка от Англия, където струва 8 паунда! И дори с доставката до България е значително по-евтино от продаваното тук, а се оказва и по-качествено.  Но 38 лв в нашите финансови условия е съвсем различно от 8 паунда в английските условия….  Да не говорим за останалите нужди на всяко дете“, допълват още майките.

Според тях насърчаването майките да се връщат по-рано на работа след като родят е „по-скоро изнудване, защото на практика сумата е крайно недостатъчна“. „След като имаме социална политика, която позволява 2 години платено майчинство и още 1 година – неплатено, то следва майката да има избор в кой момент да се върне на работа и кога детето е готово за детска ясла. При положение, че има място за него“, казват още майките.

Според тях майчинството трябва да бъде съобразенос минималната работна заплата.