При раждането на втората си дъщеря преди 19 месеца англичанката Мел Макмилън и акушерката й били шокирани – бебето тежало 4750 г! Преди да се роди, не се е знаело колко голямо ще е то. Оливия била преносена с 5 дни, а майка й била с умерено наднормено тегло.


Може би сега стискате палци с надеждата да не ви се случи да родите бебе с размерите на малко “слонче”. Факт е, че броят на бебетата с по-голямо тегло при раждането се увеличава. Статистиката показва, че родените в Англия и в Уелс с тегло над 4.5 кг са с 20% повече през 10-те години до 2003 г.

Раждането на голямо бебе повишава риска от усложнения – спиране на процеса, разкъсване на перинеума или кървене след появата на новороденото. Процесът обаче може да протече и съвсем нормално.
Раждането при Мел напредвало бързо, но след първите четири часа бебето е било в дистрес. Наложило се да се приложат форцепс и вакуум-екстрактор, за да се ускори процесът.

Според д-р Имоджин Монтаг, говорителка на Кралския колеж по акушерство и гинекология, раждането на едро бебе не означава автоматично, че ще е придружено с усложнения. Напредването на процеса зависи от размерите на таза на майката и от позицията на бебешката глава.
Според д-р Монтаг успокоителното е, че акушерките и докторите са натрупали повече опит в справянето с евентуални усложнения, като следродилните кръвоизливи, при раждането на едри бебета.

Защо все по-често се раждат едри бебета?
Според Яна Ричънс, консултираща акушерка в Университетската болница в Лондон, бумът на големи бебета може да е резултат от генетични фактори – едрите родители имат едри бебета, или от неконтролирано високо ниво на кръвната захар при диабет на бременността или захарен диабет.
Много жени едва през бременността разбират, че имат диабет или страдат от предразположение към това заболяване, тъй като хормоните, отделяни от плацентата, причиняват резистентност към инсулина. Жените с наднормено тегло или тези, които са имали диабет през предишна бременност или родителите им страдат от диабет, са с най-висок риск да развият гестационен диабет (диабет на бременността). Ако заболяването не се контролира, високите нива на кръвната захар преминават през плацентата и стигат до бебето. То трябва да произвежда повече инсулин (което стимулира растежа му), за да се справи с излишната захар.
През 9-те месеца кръвната захар може да се контролира. Според Ричънс жените трябва да внимават с какво се хранят и да си осигуряват пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Проучвания в САЩ сочат, че увеличаването на теглото през бременността с повече от 18 кг повишава два пъти възможността да се роди бебе с тегло над 4 кг. Наложително е да се избягват храни с високо съдържание на захар и да се консумират храни с нисък гликемичен индекс – овесени ядки, пълнозърнест хляб и паста. Жените с гестационен диабет трябва ежедневно да следят с глюкомер нивото на кръвната си захар и да изключат от менюто си храните, които я повишават.
Според д-р Монтаг въпреки всичко няма гаранция, че бебето ще е с нормални размери. Жена с нормално тегло, която прави упражнения, също може да роди бебе над 4.5 кг. Често размерите на новороденото се влияят и от генетични фактори.

Измерване
Преди  раждането, подобно на Мел, много жени не знаят, че ще се сдобият с едро бебе. При прегледите, за да се определят размерите на бебето, се измерва разстоянието между симфизата и върха на матката. С това измерване се установяват само 20% от случаите с големи бебета.
При второто измерване с помощта на ехограф се определя дължината на бебето от главата до седалището. Според д-р Монтаг дори при това измерване в 25% е възможно неточно определяне на теглото на плода. Така че, ако се очаква бебе с тегло 3600 г, в действителност то може да тежи между 2700 и 4500 г.

Голямото изтласкване
Въпреки че едрите бебета често идват на бял свят чрез секцио, няма доказателства, че този метод е по-добър от вагиналното раждане. Д-р Монтаг съветва да не се забравя, че цезаровото сечение е сериозна операция, която може да доведе до усложнения.
Тези, които предпочитат да родят вкъщи, трябва да имат предвид разстоянието от дома си до болницата. Ако бебето е голямо и се появят усложнения, около раждащата трябва да има специалисти.
Усложненията включват и риска рамото на бебето да се заклещи в таза на родилката. Това може да доведе до състояние, наречено парализа на Ерб, при която нервите на ръката се увреждат и има опасност бебето да не получава достатъчно кислород. В такива случаи медицинският екип се грижи безопасно да освободи рамото.

Радост ли носи голямото бебе?
Мел твърди, че е предпочитала да роди голямо бебе, за да не се страхува, че то е твърде крехко. В началото Оливия е била по-едра за възрастта си, но след като е проходила, теглото й се нормализирало. Тя обаче по-рано от връстниците си е усвоявала нови умения и е проходила на 10 месеца.

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова

Най-доброто меню
Независимо дали се страхувате от диабет на бременността, или не, старайте се чрез менюто да поддържате равномерно ниво на кръвната захар при вас и при плода.
 Храните с нисък гликемичен индекс като кашата от овесени ядки и сладките картофи освобождават бавно енергия, с което помагат да се избягва рязкото повишаване на кръвната захар.
 Хапвайте плодове вместо сладкиши, но избягвайте прекалено узрелите, които съдържат повече захар.
Приемайте много влакнини. Те създават бариера в червата,
която предпазва от бързото всмукване на въглехидратите в кръвта. Така че консумирайте смело повече плодове и зеленчуци.
 Имайте предвид, че готовите храни в магазините може да съдържат повече захар от домашно приготвените.
 Информирайте се за сосовете и подправките за салата, за да контролирате колко допълнителни калории поемате.
 Поръчвайте по-малки порции и избягвайте сладки напитки, за да успявате да контролирате нивото на кръвната си захар.