Ако имате път в четвъртък сутрин по софийската улица “Загоре” в близост до Орлов мост, от една от къщите там ще чуете бодро звучащи детски песнички, изпълнявани от няколко жени под съпровод на пиано. Надникнете ли през прозореца, ще видите странна гледка – майки и баби седят на пода, коя по турски, коя с подвити крака, пляскат с ръце, пеят, имитират движенията на котенце, дрънкат с дрънкалки, а наоколо весели малчугани подражават на големите. Това не е детска градина, а един час от

нестандартната занималня “Прощъпулник”

на Мария Момирова – музикален педагог. Тук всичко е музика – 1 час малки и големи пеят детски песнички и разиграват текстовете им с ръце.

Усмихнатата дама започва своето начинание през 1998 г. Няколко години преди това живее със съпруга си в Лондон, където води и двете си деца на подобни занимания. Там обаче групите са много по-различи. “Не може да сравняваме българчетата с английските малчугани. Западнячетата имат нужда от повече почивка, а на нашите деца им трябват динамика, песни, танци. Те обикновено почиват един път за 1 час”, обяснява Мария. Връщайки се в България, тя решава да открие

своя музикална работилничка

В началото е трудно. Идват само две майки с децата си, след това постепенно се разчува и все повече и повече майки, баби и дори татковци започват да водят малчуганите си при музикантката. В момента тя има 50 мънички ученици, разпределени в 5 групи, в една от които се пее и говори на английски. Децата са на възраст между 6 месеца и 3 години. “След 6 месеца бебето вече може спокойно да сяда, без да е необходимо майката да го държи, а и любопитството му е много силно. По-големите деца след 3 години пък тръгват на детска градина, а там имат специализирани занимания с музика”, усмихва се Мария.

Докато тече разговорът, първата група се е събрала. Всички са по чорапи, седнали на пода. Децата се познават, защото повечето идват отдавна. Мария започва да свири на пиано първата песен, с която се поздравява всяко дете поотделно. “Така всички се чувстват значими”, обяснява основателката на “Прощъпулник”. Следва по-трудната част – играта с овчицата. Най-голямото дете получава малка бяла овца, но само за минута. Малчуганът трябва да я предаде на другарчето си и така да се научи да споделя играчките си. Докато тече забавлението, Мария не спира да свири и пее заедно с майките и бабите. “На тази възраст детето имитира това, което правят възрастните. Ето защо изисквам от придружителите да пеят, да танцуват и да показват движенията на животните.

Децата са свободни и
само се забавляват

“Задържам вниманието им с динамична смяна на песните, танците, игрите и музиката”, разказва Мария. Следват игрите с дрънкалките и кубчетата. Малчуганите ту показват играчките, ту ги крият. По-големите припяват, по-малките се поклащат в такт с ритъма. Отстрани е странно да видиш как по-възрастна жена имитира движенията на котката от песничката “Чело коте книжки”. Когато обаче нейното 1 ½-годишно внуче започне да прави същото, става ясно, че има полза от заниманията в “Прощъпулник”. Много от родителите продължават да пеят и да танцуват с децата си и вкъщи. Основателката на занималнята си спомня за една майка, която й се обадила в 11 ч. вечерта да я пита за песничка, без която синът й не искал да заспи. “Това, което правим, се нарича

музикална анимация

– музика, комбинирана с движение. Не се стремим да насочваме децата от малки към пеене или към свирене на някакъв инструмент. Разбира се, за 9-те години от съществуването на занималнята двама от малчуганите ни са в музикалното училище, някои пеят във вокални групи, но това са изключения. Идеята не е да подбираме деца с някакви дарби”, обяснява Мария. Според нея заниманията с музика имат изключително позитивен ефект върху поведението на децата. Те

 • намаляват агресивността,
 • правят ги по-контактни,
 • по-усмихнати и дружелюбни

  “Посещаваме занималнята няколко месеца и братовчедките Косара и Ели чакат с нетърпение да дойдат”, споделя Наташа, бавачка на две малки госпожици, които с жар се включват във всички музикални игри. “Разтоварват се и след посещенията спят като къпани. Вече знаем почти всички песнички и ги пеем постоянно – по време на разходка, докато обядваме... Създадохме много приятелства.”

  Има обаче и
  по-сериозни случаи

  при които музиката е помогнала. Мария си спомня за дете, което постоянно плачело, когато попадне в непозната за него среда. Лекарите дори посъветвали майка му да го подложи на медикаментозно лечение. Посещенията в “Прощъпулник” имали невероятен ефект. Детето се отпуснало и преодоляло страха си. “Не сме детска градина, където има строг ред и всички трябва да изядат супата си и да си легнат в точно определен час. Общуваме чрез музиката. Именно благодарение на нея, колкото и странно да звучи, “лекуваме” деца, уплашени от посещение в яслата”, допълва Мария.

  Заниманията се провеждат веднъж седмично, а цената е 4 лв. на час. Основателката на занималнята разчита, че родителите ще запомнят репертоара от около 150 песни годишно и ще повтарят и играят с децата си и вкъщи.