Раждането е незабравим момент в живота на всяка жена и сигурно повечето бъдещи майки искат да прекарат тези няколко дни в клиника в приятна обстановка и заобиколени с любезен персонал.

Вече почти всички АГ отделения в България предлагат поносими, а някъде дори луксозни стаи, за да може родилката да се чувства добре. Наскоро в София отвори врати ново лечебно заведение – МБАЛ “Токуда Болница София” с АГ отделение на третия етаж.

В отделението не се допускат външни лица, навсякъде е тихо и спокойно. Все пак екип на списание “9 месеца” успя да надникне какво става вътре.

“Разполагаме с 16 легла, но 4 от тях сме отделили за пациентки, които идват при нас с някакви усложнения през бременността”, обяснява д-р Илия Карагьозов, началник на АГ отделението. “В момента използваме само 9 от леглата, но ако желаещите да раждат при нас са толкова много, както досега, най-вероятно скоро ще заработим с пълния си капацитет.” За пациентите

денонощно се грижат 7 лекари
но със сигурност скоро те ще са повече, защото обслужват и гинекологичното отделение, където потокът също не спира.

С официалното разрешение на д-р Карагьозов надникваме в една от лукс стаите в АГ отделението. Майката, която лежи там, е родила момиченце. Усмихва се геройски, но е малко измъчена. Все още не знае как ще кръсти малката госпожица. Води спор с гордия татко. Стаята е уютна, има отделен санитарен възел, малка кухня, ако родилката иска и има сили сама да приготви храната си, телевизор с плосък екран, телефон, място за лаптоп... всички възможни удобства. “В отделението разполагаме с две такива стаи. Някои от пациентките ни предпочитат да са сами, изолирани от другите, и ние им осигуряваме този комфорт. Останалите помещения са с 4 легла и, разбира се, към всяка стая има санитарен възел”, обяснява д-р Казагьозов. “Повечето от жените, които идват да раждат при нас, предпочитат да са с други родилки, защото така контактуват помежду си, запознават се, имат компания, споделят.”

Дали всяка бременна може да роди в МБАЛ “Токуда Болница София” и колко ще й струва това... “Всички живи същества са създадени с равно право на живот и здраве” – това е мотото на основния инвеститор и на практика собственик на лечебното заведение – д-р Торао Токуда. Именно това са първите думи, които целият екип на болницата повтаря всяка сутрин заедно с още няколко основни правила. Странно и нетипично, но за японската болница е закон – персоналът има

нещо като мантра
Все пак обаче АГ отделението още е малко, за да приема всички желаещи. “За да може една жена да роди при нас, трябва поне в последните няколко месеца от бременността си да е посещавала женската консултация в болницата”, обяснява д-р Карагьозов. “Така и аз, и колегите ми ще познаваме добре нейното състояние и ще можем да предложим най-доброто за нея и за бебето й. Колкото и да ни се иска да поемаме всички желаещи, работим в отделение по акушерство и гинекология, а не в специализирана болница и капацитетът ни е ограничен. МБАЛ ”Токуда Болница София” е сключила договор с Националната здравноосигурителна каса. Като всяко частно лечебно заведение обаче има

собствен ценоразпис
за допълнителните услуги, които предлага. “Нерегламентирани плащания не съществуват, но пациентът заплаща за избор на лекар или за екстри като лукс стая. Съществуват най-различни пакети, които предлагаме допълнително и благодарение на които можем да покриваме разходите си.”

За разлика от някои други частни болници в новото лечебно заведение бъдещите майки раждат своите деца

не само с цезарово сечение
Завеждащият АГ отделението обяснява, че ако няма индикации за секцио, в японската болница раждането през естествените пътища се предпочита. Засега лекарите разполагат само с едно родилно легло, но се очаква скоро да се открие нов корпус на болницата и най-вероятно тези легла ще се увеличат. “Рано е да се каже дали при нас жените ще раждат и във вода. Трябва да преценим ползите за майката и за бебето, както и да погледнем от икономическа гледна точка. Едва тогава ще решим дали ще поставим и вана за раждане. Засега ще се ограничим с това, с което разполагаме”, допълва д-р Карагьозов.