До 2-ри октомври може да бъде разгледана изложба с детски рисунки, нарисувани от деца с кохлеарна имплантация. Картините са подредени в градината пред „Кристал“ в София. На 16 юни 2019 година се навършиха 20 години от първата кохлеарна имплантация в България. Тя дава шанс на хората със слухови увреждания да чуват богатството от звуци.

„Кохлеарната имплантация или кохлеарната имплантатна система е медицинско изделие, което се ползва при хора с пълна глухота и техническо средство, което подпомага възстановяването на слуха. Така, че потребителите на тези системи да са едни пълноценни граждани“, каза Тодор Абаджиев.

Първата интервенция в България е направена през юни 1999 година в УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“

„От тогава досега има вече над 700 човека потребители на такива системи. Като това са деца от 1-годишна възраст до възрастни. Мисля, че най-възрастният е около 65 години“.

Целта на кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България - надежда, превърната в реалност“ е да покаже, че децата с кохлеарна имплантация имат талант.

В кохлеарната имплантация са обвързани много специалисти, обясни Тодор Абаджиев:

„Наистина родителите на такива деца са доста амбициозни и искат най-доброто от своите деца.“

Здравната каса поема разходите за кохлеарните имплантации

„Когато е установено при едно дето, че то има слухов проблем, веднага след раждането или малко след това, поставянето на такава кохлеарна имплантатна система е най-добре да стане около 1-годишна възраст и съответно тези деца наистина имат много добри резултати, тъй като при тях някак си процесът върви естествено.“

Трудностите, които срещат родителите и пациентите

„Поддръжката след това, защото наистина това е едно техническо средство. Поддръжката след изтичане на гаранционния срок и обезпечаването с батерии, тъй като те сами трябва да си го купуват, а наистина е сравнително голям разход това за семействата“, допълни Тодор Абаджиев.

Източник и снимка: bnr.bg