По-обилното хранене, консумирането на повече висококалорични храни, полуфабрикати и джънк фууд, към които много бременни посягат, защото им се прияжда, логично води след себе си до повече качени килограми през деветте месеца. А това може да навреди не само на майката, но и на детето.


Затлъстяването – трамплин към захарния диабет
Не случайно специалистите препоръчват дамите, които са били с нормално тегло преди зачеването, за цялата бременност да наддадат с не повече от 10-15 кг, жените със стартово поднормено тегло - между 12 и 18 кг, а с наднормено – не повече от 7-10 кг. Бързото покачване на тегло, особено в първите месеци, увеличава вероятността да се стигне до такива сериозни проблеми като високо кръвно налягане и гестационен диабет. Повишените нива на кръвната захар на майката увеличават стойностите на глюкозата в кръвта и на бебето и рискът то да се роди с тегло над 4,5 кг никак не е малък. Често такива бебета продължават да имат проблеми с килограмите през цялото детство и на по-късен етап от живота си. Това в много случаи е предпоставка и за сериозни заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми.


Когато статистиката говори...
В тази връзка, особено смущаващи са данните от проучване, направено от специалисти по проблемите по затлъстяването през миналата година. Според тях българските деца са пети по затлъстяване в Европа. Преди нас в тази класация са само Ирландия, Великобритания, Албания и Грузия. Още по-тревожно е, че изследването е направено сред малчугани на възраст до 5 години.


Не само правилно хранене, но и балансиран двигателен режим
За да избегне безконтролното качване на килограми, е много важно бъдещата майка да спазва балансиран хранителен и двигателен режим. Често допускана грешка, която води до натрупване на излишно тегло, е рязкото ограничаване на движението. Физическата активност, сведена до разумни граници, няма да предизвика проблеми. Ходенето пеша, гимнастиката и йогата за бременни, плуването са напълно позволени (стига наблюдаващият бременността гинеколог да не прецени, че е по-добре да се въздържате от тях).


В много случаи причината за по-малкото двигателна активност е и липсата на достатъчно енергия и умората, характерни за първите месеци на бременността. В такива случаи можете да си помогнете с природни средства като Шуслеровите соли. Те са минерални вещества, които присъстват по естествен начин в човешкото тяло, подходящи са за прием през деветте месеца, тъй като са напълно безопасни. Сол №3 железен фосфат е важна за поддържането на добра имунна система и осигурява насищането на тъканите с кислород. Освен това тя е чудесна профилактика на желязодефицитната анемия по време на бременност, защото подпомага правилното разпределение на желязото в организма. Сол №5 калиев фосфат е много подходяща за всякакъв вид изтощение – физическо, емоционално, умствено, психическо. Сол №8 натриев хлорид регулира баланса на телесните течности в организма и предпазва от появата на отоци.


Добър старт за живота на бебето
Без съмнение, вътреутробният период е ключов за формирането на предразположеност към някои хронични заболявания, които могат да се активират в един или друг етап от живота на детето. Оказва се обаче, че дори да сме предразположени към затлъстяване и свързаните с него сериозни здравословни проблеми като диабет, хипертония, сърдечно-съдови проблеми, не е задължително те да се отключат.
Ако искате да научите как с помощта на природни средства, каквито са хомеопатичните лекарства, можете да намалите риска от изява на наследствените хронични заболявания като диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови проблеми, нарушения на функциите на щитовидната жлеза, заповядайте на безплатните образователни лекции на тема „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Те ще се проведат в рамките на ежегодната Световна седмица на хомеопатията от 11 до 15 април и ще ви дадат ценна информация как средата и начинът на живот влияят върху проявата на заболяванията, как да живеете, за да бъдете вие и децата ви здрави и др.


Инициативата се организира от Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз. Лекците ще се проведат от 18:30 часа в:
• 11 април, Бургас, Куклен театър, ул. „Св. Климент Охридски” №2
Лектор: д-р Маринела Корнел, лекар хомеопат
• 12 април, София, НДК, зала №9
Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
• 12 април, Варна, хотел „Черно море”, бул. Сливница №33
Лектор: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат
• 13 април, Пловдив, хотел „Санкт Петербург”, бул. „България” №97
Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
• 13 април, Велико Търново, Голямата зала на Общината, площад „Майка България” №2
Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
• 14 април, Русе, Доходно здание, зала Европа
Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
• 14 април, Стара Загора, хотел „Верея”, бул. „Цар Симеон Велики” №100
Лектор: д-р Мария Грозева, лекар хомеопат