Бебето вече е в прегръдката ви. Започва най-прекрасният период от живота ви, но заедно с него и непрестанните грижи, за да може детето ви да расте здраво и весело. Особено необходима ще ви е помощта на лекарите, акушерките и медицинските сестри в първите дни след раждането още в болницата.


Добре е още през бременността да изберете лекар, който стриктно да следи развитието на бебето и да отговаря на многобройните въпроси, свързани с грижите за него.

С прерязването на пъпната връв и първата глътка въздух идва и първият лекарски преглед за вашето бебе. Чрез Апгар теста се оценява състоянието му, а с измерените тегло и ръст таткото и близките ще се гордеят. Първо къпане, първо кърмене, първа прегръдка в обятията на мама... После шеметната въртележка ще ви завърти и наред с всички грижи около бебето ще установите, че кърменето е най-важно за него, а и за вас.
Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължава до навършването на 6-месечната възраст на детето. Инициативи като Световната седмица на кърменето, организирани от Световния алианс за подкрепа на кърменето (WABA), популяризират значението му в повече от 120 държави по света. Една от тях е и България. Особен акцент се поставя на първото кърмене, което според специалисти трябва да стане в първия час след раждането. Тези норми обаче не се спазват от майките и всяка кърми бебето толкова време, колкото тя прецени, като взема решението самостоятелно или с помощта на лекар. Проучване на социологическата агенция “Скала”, направено сред 133 лекари през 2007 г., сочи, че идеите за изключителното кърмене са слабо популярни сред педиатрите. Под “изключително кърмене” се разбира храненето на бебето само с майчина кърма, без да се дава вода до навършването на 6 месеца. Анкета, направена сред 300 български майки в Интернет форум, посочва липсата на достатъчно внимание и подкрепа от персонала на болниците като най-често срещаната трудност в първите дни след раждането. Ако работи, до навършването на 8-месечната възраст на детето кърмачката има право на платен отпуск за кърмене по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За тези, които работят при намален работен ден от 7 или по-малко часа, отпускът е 1 час дневно. След навършване на 8-месечната възраст на детето отпускът за кърмене е 1 час дневно и се разрешава по преценка на здравните органи, докато е необходимо да се кърми детето.

Основен проблем при храненето на новородените според д-р Параскева Христова, II ДКЦ в София, педиатър с 30-годишен опит, е, че майките бързо преминават към хранене на бебето със заместител. Причини за ранното прекъсване на кърменето са големият стрес и напрежението, на които са подложени днес жените и които често водят до спиране на кърмата, обяснява д-р Христова. Практиката й показва, че много от майките не искат да кърмят, защото намират храненето с шише за по-лесно. Според международните документи защитата, разпространението и подкрепата на кърменето трябва да се превърнат в приоритет на националните здравни системи на европейските държави. Както отбелязва и д-р Ива Станкова, народен представител, член на парламентарната комисия по здравеопазване, грижата за децата в една държава трябва да е първостепенна, детското здравеопазване и профилактика да са приоритет. Д-р Севдалина Ранкова, завеждащ отделението за недоносени и деца в риск в I МБАЛ ЕАД – София, смята, че у нас връзката акушер-гинеколог–педиатър не е ефективна. Лекарите не знаят какво се случва с бебетата, след като ги изпишат от родилното отделение. Няма координация между различните медицински звена, ангажирани със здравето на новороденото и родилката, смята д-р Ранкова.
У нас избраният личен лекар на бебето посещава дома му до 24 часа след раждането и извършва обстоен преглед, оценява психичното и физическото му състояние.
В страните от Западна Европа още в първия ден от изписването акушерка или детска сестра посещава дома на бебето и учи младата майка как да се грижи за него. Тези посещения продължават един месец. Медицинската сестра следи състоянието на детето и уведомява лекаря, ако възникнат проблеми, обяснява европейската практика д-р Ранкова.

УНИЦЕФ за ползите от кърменето

За бебето

 • Предпазва от възпаление на ухото.
 • Дава защита срещу чревни и дихателни инфекции.
 • Намалява риска от диабет и имунни заболявания.
 • Предпазва от затлъстяване.
 • Осигурява по-добро психично развитие.

  За майката

 • Предпазва от рак на гърдата.
 • Ускорява обратното развитие на матката.
 • Понижава риска от развитие на остеопороза.
 • Помага за по-бързото възстановяване на фигурата.
 • По-икономично и по-хигиенично.

  Италиански и полски опит
  Майка, която кърми и ходи на работа, има право на платени почивки в рамките на работното време. В Италия през първата година след раждането майката може да ползва по две почивки на ден, всяка с продължителност от един час. По нейно желание тези часове могат да се обединят. Продължителността на почивките се удължава, когато майката има близнаци. В Полша кърмачката има право на две ½-часови прекъсвания на работа, ако децата са две – почивките са по 45 минути.

  Българката е с най-голям отпуск по майчинство сред европейките
  Съгласно Кодекса на труда работещите майки у нас имат право на 45 седмици, или 315 календарни дни отпуск за бременност и раждане, като 45 дни са преди раждането. До навършване на 9-месечната възраст на детето майката получава 90% от заплатата си или 90% от средномесечния осигурителен доход, определен на база 6 месеца назад. До навършване на 2-годишната възраст на детето майката има право на отпуск за отглеждане на дете, като през това време получава минималната заплата за страната, или 220 лв.
  Еднократната помощ при раждане на първо дете е 250 лв., а за второ – 600 лв.
  В страните–членки на Европейския съюз, отпускът за бременност и раждане е средно 24 седмици. В Испания платеният отпуск за майчинство е 16 седмици и в този период майката получава цялата си заплата. Жените в Италия ползват 11 месеца отпуск, като 1 или 2 месеца от тях са преди раждането. През първите 5 месеца те получават 80% от заплатата си, а през следващите 6 месеца – 30%.Осигурените жени в Гърция имат 56 дни платено майчинство преди раждането и 63 дни след него. Осем седмици преди раждането и 8 седмици след него ползват майките в Австрия, като получават пълната си заплата, изчислена според дохода от последните три месеца. Отпускът по майчинство в Португалия е 120 дни, в Чехия и Словакия – 28 седмици, в Унгария – 24. В Полша жените ползват отпуск по майчинство 16 седмици при първо раждане, 18 седмици при всяко следващо и 26 седмици при раждане на повече от едно дете едновременно.

  Франция е рекордьор по бебета
  Франция е страната с най-висока раждаемост в Европейския съюз. През 2006 г. статистиката отчита средно по 2.07 деца на всяка жена. Наред със скандинавските страни Франция е добър пример в областта на политиката по отношение на семейството и помощите, които се дават за отглеждане на малко дете.
  Еднократната помощ при раждане във Франция е 800 евро. Тя се изплаща на жената през седмия месец на бременността. След раждането до 3-годишната възраст на детето се дава месечна помощ (по 160 евро при минимална работна заплата 915 евро). За да се помогне на семействата при отглеждането на детето от новородено до 6-годишната възраст, се отпуска т.нар. добавка за свободен избор на начина на отглеждане. Семействата с по-ниски доходи могат да изберат между детски ясли и лицензирана детегледачка. Държавата подпомага родителите, като поема определен процент от таксите в зависимост от доходите на семейството. За база се взема минималната работна заплата. Тази добавка се дава на родители, които тръгват на работа.
  За тези, които предпочитат да останат вкъщи и да отглеждат детето си до 3-годишната му възраст, се дава т.нар. добавка за свободно избираема дейност. Тя компенсира част от заплатата, която те биха получавали. Помощта е 340 евро на месец и се прибавя към базовата помощ от 160 евро.