По-строг контрол, който ще ограничи броя на клиниките за асистирана репродукция, които имат договори с държавния фонд за инвитро, се предвижда в новия правилник за работа на фонда. Пари ще има само за клиники, "които имат по двама лекари и двама биолози, за да не се допуска специалисти да прескачат по различните центрове". Новопоявилите се лечебни заведения първо ще трябва да направят по 100 процедури със съответната успеваемост. Договорите ще се прекъсват за тези, които имат под 20 процедури годишно, а тези, които са с над 250 годишно, автоматично ще бъдат проверявани от фонда за инвитро", обяви д-р Георги Стаменов от столичната клиника "Надежда". Той е в работната група, която подготвя тези промени. "Поех ангажимент пред здравния министър Николай Петров и премиера Бойко Борисов да не се допуска безнравствено или по неправилни начини финансиране", допълни той.

Не е ясно каква част от досега работещите с фонда 33 клиники ще отпаднат при новия правилник, който би трябвало да е в сила до края на годината. Според одита на Сметната палата, който откри нередности при работата на центъра за асистирана репродукция, така или иначе 4 клиники - 2 в София и по една в Пловдив и Тутракан, осъществяват 58 на сто от финансираните от хазната процедури.

Стаменов обяви, че подава сигнал в НАП, прокуратурата и Икономическа полиция за това откъде се финансират организациите "Заедно с теб" и "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром". Те наскоро също изнесоха информация за нарушения в инвитро клиниките, сред които подлагане на ненужни процедури при жени, при които опитите са обречени на неуспех, и отказ за предоставяне на документацията на пациентките, с която те да могат да потърсят второ мнение. "Ако всичко е чисто след проверката, аз сам ще го кажа, но ако излязат наяве чужди интереси, ще потърся справедливост в съда", допълни Стаменов. Според него "атаката" на организациите е свързана с това, че фондът инвитро ще започне да финансира процедури без лимит, а не както сега - до 3. "Тези, които хвърлят кал, са тези, които искат да работят кеш", обяви той и допълни, че ръководителите на пациентските организации са и администратори на група във "Фейсбук" за инвитро в Турция и съответно целят българските пациенти да ходят за процедури в чужбина.

И Стаменов, и пациентски организации от обществения съвет на фонда за инвитро обвиниха другите пациентски организации, че не цитират конкретни данни и цифри и се позовават на "измислени" статистики от непубликувани анкети сред двойки с репродуктивни проблеми. Според Стаменов обаче и на статистиката не може да се разчита напълно, защото например в САЩ клиники отказвали процедури на двойки с минимален шанс именно за да не си развалят данните за добра успеваемост.

У нас достъпна официална статистика изобщо няма. Данните от одита на Сметната палата са за 28% родени деца от процедурите, финансирани от фонда. Според "Заедно с теб" и "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" това не са показателни данни, тъй като често при инвитро се раждат по две деца и реално успеваемостта е под 20%. Директорът на фонда Мария Георгиева обаче не можа да се спомни каква е средно успеваемостта за постигнати бременности. Данни няма и на сайта на фонда. "Клиниките отчитат при нас данни за бременности, раждания и родени деца. Без съгласието им обаче не мога да ги дам", каза тя.

Според одита на Сметната палата "отчетената успеваемост по лечебни заведения се изменя в широки граници от 0.6 на сто до 56.3 на сто за всички извършени процедури по данни на агенцията по трансплантация и от нула до 47 на сто за процедурите, финансирани от фонда". Освен това "надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите до фонда не е убедителна". Съпоставка на данните показва, че те отчитат едни данни пред агенцията и други пред центъра за асистирана репродукция.

Директорът на фонда Мария Георгиева не можа да отговори дали при промяната на правилника няма да се въведе изискване за публична статистика на всяка клиника, с която фондът работи. Това е важно не само за пациентите, но и за публичността на похарчените държавни средства, тъй като по правилник пари могат да се отпускат само на клиники, при които при не по-малко от 20 на сто от одобрените от фонда цикли има клинична бременност и при които не по-малко от 15 на сто от одобрените цикли има родени деца.

Източник: segabg.com