Бременността вече е зад гърба ви, болките от раждането са забравени, щастливо прегръщате бебето си, любимият човек е до вас и тайно бърше сълзите си от радост.... А сега накъде? Отглеждането на дете е отговорност, която трябва да поемете, и предизвикателство, което малкото човече ви отправя. Лекциите за млади майки в Центъра за семейна консултация и подкрепа “Нов шанс” в Габрово могат да ви помогнат да се преборите с трудностите по пътя ви като родител.


Д-р Светлана Малинова, педиатър-неонатолог в МБАЛ “Тота Венкова” – Габрово, разказва за дейността на този център.

Как протичат срещите с бъдещите и настоящите майки в центъра за семейна консултация?
Засега на сбирките идват по десетина момичета, половината от тях са бременни, има и една майка с дете на 2 ½ години. Лекциите протичат като диалог. Момичетата задават въпроси, споделят притесненията си. Разказвам им най-важните неща, които трябва да знаят за бебето, но често те ме прекъсват, за да попитат това, което най-много ги вълнува. Тези, които са с по-голям опит, също дават съвети или допълват думите ми. Моята роля е освен да давам знания, да им вдъхвам увереност и кураж. Бъдещите майки, които са на прага на раждането, искат да добият сигурност, че ще се справят. Те трябва да знаят, че ако се вслушват в инстинкта си, той ще ги насочва към най-правилното решение. Именно това е задачата, с която съм се заела. Освен да обяснявам как да се грижат за новороденото през първите часове, как да му направят тоалет и да им давам съвети за кърменето, трябва да им вдъхвам сили, за да преодолеят неувереността си.

Каква е ползата от тези сбирки за майките?
Винаги казвам на жените, че консултацията с лекар, дори и за най-малкото притеснение, е изключително важна. Събиранията в центъра са от голямо значение, защото габровските бременни и майки получават информация за 9-те месеца и отглеждането на детето и от най-разнообразни източници – от книги, от Интернет, от приятелки и роднини. Въпреки това обаче, когато се сблъскат с действителността, винаги изникват въпроси, които ги тормозят. Не всички съвети, които получават, и не всяка информация, която четат, е правилната. Именно в центъра те могат да се консултират със специалист. Това обучение продължава и в нашето педиатрично отделение. Всеки ден в 11 ч. даваме информация за състоянието на бебетата. Това е времето, в което майките могат да задават своите въпроси. С повечето от тях вече се познаваме от лекциите в центъра. Момичетата, които посещават училището, създават контакти помежду си и след това могат да си помагат взаимно и извън занятията.

Какво ще се промени след тези лекции?
Много жени все още се вслушват в съветите на старите си баби. Благодарение на сбирките мога да ги убедя кой е най-правилният начин да отгледат бебето си. По този начин те получават достатъчно информация и могат да изберат как да се грижат за детето си така, както смятат за най-правилно.

Кои са най-често срещаните проблеми при младите майки?
Проблемите с кърменето през първите дни след раждането, както и адаптацията на бебето към околния свят са най-често дискутираните теми на нашите сбирки. Момичетата се притесняват, че нямат достатъчно кърма или че бебето им не наддава според нормите. Някои не умеят да го поставят на гърдата. Други пък се страхуват от детския плач. Неопитни са и не знаят как да реагират в екстремни ситуации. Добре е, че на училището идват и бъдещи майки, за да са подготвени за първата среща с новороденото.

Мая Ковачева
*Тази публикация не отразява официалната позиция на Европейския съюз

Най-важните първи дни
Емоциите около идването на бебето са толкова много. Първите няколко дни са най-важни. Ето какво трябва да знаете, за да се справите с критичните седмици.
В началото новороденото спи средно по 20 ч. на денонощие. Поставяйте го да спи на едната му страна, като след всяко кърмене сменяте страната. Това ще го предпази от т.нар. синдром на внезапната детска смърт. Добре е в стаята да поддържате температура между 18 и 20 ºC.
Когато е будно, бебето лежи свито – така, както е било в утробата. Ако мъничето се стресне рязко, появява се т.нар. рефлекс на Моро. При него то разтваря ръцете и краката си и започва да плаче, след което отново събира крайниците си.
Не мислете, че детето ви е родено кривокрако. Новородените са с извити навън тазобедрени стави. Важно е да не повивате бебето, както са правели бабите преди години. Опитайте се да го разкрачите колкото може повече, като използвате пелени за еднократна употреба и широки ританки. Това ще го предпази от луксация на тазобедрените стави.
Постоянно се усмихвайте, говорете и общувайте с малкото човече. Факт е, че през първия месец то все още не вижда добре, но може да фиксира предмети, които се движат на около на 40–50 см разстояние. Ако обаче в стаята е прекалено светло или шумно, бебето ви ще се разплаче. В този период най-силният му инстинкт е обонянието. То може да ви разпознае само по вашето ухание.
Кошмарът на коликите
Коликите са едно от най-големите предизвикателства за новоизлюпените майки. Те се появяват около втората или третата седмица след раждането и изчезват в края на 3-ия месец. Трудно е да се определи причината за тях – спазми на червата, гълтане на въздух при сучене... Те обикновено тормозят малкото човече вечер. Специалните капки и чай, които се продават в аптеките, могат да ви помогнат да се преборите с коликите. Ако те са без ефект, поставете затоплена хавлия на коремчето на бебето.
Кърменето – практика
Кърменето е най-естественият процес, също като бременността и раждането. Кърмата е храна, от която бебето ви се нуждае през първите няколко месеца от живота си. Световната здравна организация препоръчва да кърмите детето си до 6-ия месец, без да му давате вода, ако не се налага. Захранването може да започне след това.
Веднага след раждането от гърдите ви ще се отделя коластра, която е изключително богата на хранителни вещества и е лесносмилаема. В този период храносмилателният тракт на бебето все още е незрял. Коластрата е богата на антитела. Т.нар. зряла кърма се появява след 15-ия ден. Според последните тенденции в кърменето трябва да предлагате на бебето си да суче винаги когато то пожелае това. Важно обаче е да не го оставяте на гърдата си повече от 10–20 минути. За предпочитане е да редувате гърдите, от които суче. Така ще стимулирате образуването на мляко. Важно е след кърмене да повдигнете бебето и да го оставите да се оригне. Периодът между храненията трябва да е между 2 и 3 часа. Не забравяйте да изцеждате гърдите си след всяко кърмене, тъй като това ще стимулира образуването на кърма и ще ви предпази от мастит.
 
Най-чистото бебе
Не се притеснявайте да къпете бебето, колкото и крехко да ви се струва то. Важно е да го правите всеки ден. Добре затоплете стаята, в която ще го къпете. Температурата на водата да е около 37 С. Кожата на вашето мъниче е нежна и податлива на обриви и екземи. Ако не е чиста, може да стане вход за много инфекции. За предпочитане е да къпете бебето вечер преди хранене. Правете го винаги по едно и също време. След банята то ще спи по-спокойно. Комбинирайте къпането с масаж и гимнастика след втория месец. Винаги използвайте подходяща бебешка козметика. Тя ще предпазва нежната кожа от изсушаване. След баня мажете бебето със специално олио.