8 април 2014 г.

Български деца с тежка форма на сколиоза (гръбначно изкривяване) ще имат възможност да се възползват безплатно от най-съвременните методи за лечение на болестта. Това ще се случи в рамките на програмата за международно сътрудничество на научната организация Scoliosis Research Society (SRS). В периода 7–11 април проф. д-р Ахмет Аланай от болница „Аджъбадем Маслак“ (Турция) и негови колеги от САЩ ще консултират и оперират у нас деца с тежки гръбначни деформации, при които сериозно е засегнато качеството на живот. Операциите ще се извършат в столичната МБАЛ „Токуда“, съвместно с екипа на Отделението по ортопедия и травматология.Сколиозата засяга 1-3% от възрастното население по целия свят, включително в България и Турция, посочва проф. д-р Ахмет Аланай. Честотата ѝ не зависи от държава и етнос, но се счита, че има известна генетична обусловеност – например ако майката има сколиоза, вероятността децата ѝ също да развият заболяването се увеличава от 3% на 5-6%.


Проф. д-р Ахмет Аланай идва да оперира в България два пъти годишно. Включен е в групата за обучение на българските медици в рамките на програмата на SRS заради богатия си опит си в този вид операции и географската близост с Турция, която улеснява обмяната на опит.

„Изключително съм впечатлен от колегите хирурзи в България. Мисля, че след още няколко посещения, в рамките на 1-2 години, те ще могат да правят и самостоятелно сложните операции“, коментира проф. д-р Ахмет Аланай.