Д-р Мария Урумова, лекар хомеопат, председател на сдружение „Приятели на хомеопатията“, пред „9 месеца“

Арниката е известна със свойствата си да облекчава родилния процес и да възстановява организма след раждането. Какво представлява тя и кога може да се приема?


Арниката е прекрасен лек, който се е използвал отпреди много години, и то по време на война. Войниците са го носели, за да им помага при някои травми.
Аз  препоръчвам този лек да се използва по-скоро след раждането. Арниката не бива да се прилага, когато има опасност от кървене, а то често съпътства раждането.


А може ли тя да попречи на процеса на кърмене?
Не, хомеопатичните лекарства не могат да попречат на нищо, те могат да помагат. Важното обаче е да се знае кога, как и в какви потенции да се приемат. Арниката например е подходяща както за родилката, така и за бебето, за по-бързото възстановяване на тъканите, когато е сигурно, че няма кръвотечение, като 2–3 приема от нея са абсолютно достатъчни.

Може ли хомеопатичните медикаменти да предизвикат алергия?
В хомеопатията лекарствата се приготвят от всичко, което съществува в природата – растения, минерали, метали и др. Голяма част от тях са от растения, но са много разредени субстанции и в самото лекарство често липсва изходното вещество, а само енергията и вибрационната честота на изходната субстанция, които не могат да се разглеждат като алергени.

Означава ли това, че хомеопатичните лекарства могат да се преборят с алергиите?
Да, те могат да променят нагласата на организма да е хиперактивен към определени алергени, които са в природата.

Има ли хомеопатични препарати, които стимулират лактацията?
Да, има такива препарати, които в по-ниски потенции стимулират лактацията, а в по-високи могат да я регулират в случай на хиперлактация. Отскоро се предлагат и шуслерови соли, които могат да повлияят благоприятно лактацията. Знае се обаче, че тя особено много се влияе от психо-емоционалното състояние на кърмачката. Когато тя е тревожна, има проблеми, намира се в стрес, изпитва гняв... и процесът на образуване на кърмата ще е затруднен. 

Има ли подходящ хомеопатичен лек срещу следродилната депресия?
Това състояние е свързано с хормоналното преустройство на женския организъм, като по-леките му форми не се нуждаят от лечение. Но в случаите, когато родилката изпитва по-сериозен психичен дискомфорт, има много хомеопатични препарати, които се подбират индивидуално и могат да й помогнат, като хомеопатичната терапия може да се комбинира с  Шуслеровата или Баховата терапия за постигане на по-добър ефект.

В студените месеци отвсякъде дебнат вируси. Известно е, че бременната и кърмачката не бива вземат лекарства. Може ли и в случай на грип да им помогне т.нар. нежна медицина – хомеопатията?

Хомеопатията се нарича „нежна“, защото действа съобразно природните закони, и възстановявя здравето чрез стимулиране на собствените защитни сили на организма с помощта на хомеопатични лекарства, които са безвредни и нямат странични ефекти. През зимните месеци сме изложени на много неблагоприятни атмосферни влияния, но всеки реагира различно на тях. Затова няма хомеопатично лекарство за грип, което да е приложимо при всички. Нужно е медикаментът, който ще помогне, да се съобрази с индивидуалното протичане на болестта и с личностните характеристики на отделния човек.

Смятате ли, че хомеопатията може да се прилага без риск през бременността?
Да, може да се прилага. Хомеопатичните лекарства са показани през бременност, по време на кърмене, в ранна детска възраст, дори и при кърмачетата. От момента на зачеването до навършването на 1 год. майката и детето са едно цяло и което е показано за майката, ще помогне и на кърмачето...