Световната седмица на хомеопатията 10–16 април 2018 г., посветена тази година на бременността и раждането, е повод да обърнем внимание на най-честите здравословни проблеми и неприятни симптоми, с които се сблъскват бъдещите майки.

Хомеопатията е подходяща алтернатива за лечение през 9-те месеца, когато бременната и плодът са уязвими към повечето конвенционални медикаменти и изборът на безопасна терапия е силно ограничен.

Хомеопатичното лечение може да повлияе както функционални нарушения, така и остри заболявания от всякакъв характер, физически травми, включително свързани с родоразрешението, както и емоционални състояния, предизвикани от стресови житейски ситуации каквито са бременността и раждането. Ето някои възможности за безопасно и ефективно решение на подобни проблеми, които предлага хомеопатията.

Проблем: сутрешно прилошаване

Типични за началото на бременността са сутрешното гадене понякога придружено от повръщане. Неприятните симптоми в повечето случаи отшумяват след 12-ата седмица, но може да продължат и през следващите месеци. Освен сутрин, възможно е да има гадене и стомашен дискомфорт и през целия ден. Повечето жени спазват препоръките за хранене, например да се хранят с малки порции и на често, но понякога неприятното прилошаване остава, а след повръщане не настъпва облекчение. В тези случаи може да бъде от голяма помощ хомеопатията. При подобни оплаквания – повръщане без облекчаване, е подходящо лекарството Ипекакуана D6. Може да се приема няколко пъти на ден по 1 доза (10 глобули). Ефектът е облекчаване на състоянието и постепенно нормализиране на храненето.

Проблем: киселини, рефлукс, стомашен дискомфорт

В напреднала бременност много жени страдат от киселини, които често са свързани с гастроезофагиален рефлукс (връщане на стомашно съдържимо към хранопровода). Макар и да не са сериозна заплаха за здравето, те са особено неприятни. Нукс вомика D6 облекчава тези оплаквания и е подходящо решение за гастроезофагиалния рефлукс. Допълнителен плюс на това хомеопатично лекарство е, че подобрява и перисталтиката, а запекът е друго често срещано оплакване през 9-те месеца, резултат на забавена чревна перисталтика. Нукс вомика D6 може да се приема 2–3 пъти дневно по 1 доза (10 глобули).

Проблем: страхове преди раждането/следродилна депресия

Ако бременната не е подготвена за това какво се случва по време на 9-те месеца и след раждането, е възможно да има прояви на състояния като: отчуждаване от близките, повишена раздразнителност, неувереност, потиснатост до лека депресия. Хомеопатичното лекарство Стафизагрия D30 има много добър ефект при подобни случаи, като благоприятно повлиява психиката и емоционалните смущения на жените. Може да се приема 2–4 пъти дневно по 1 доза (10 глобули).

Проблем: възстановяване след раждането

Раждането е изключително емоционално и физическо натоварване на организма. Понякога се стига до травми, хематоми, отоци, оперативно родоразрешение. В тези случаи се препоръчва приложението на Арника D6, което облекчава болките, подобрява зарастването на раните, има противовъзпалителен ефект, ускорява разнасянето на хематоми. Може да се приема начесто – на всеки час по 1 доза (10 глобули), до настъпване на подобрение.

При раждане със секцио за по-бързо и леко възстановяване е подходящо хомеопатичното лекарство Стафизагрия D30 – ускорява зарастването на оперативния разрез и предотвратява образуването на груб белег. По време на естествено раждане понякога се прилага епизиотомия и/или перинеотомия. Ако се е наложило извършването им, отново може да се използва Стафизагрия. Лекарството има силен ефект и в психологически план, тъй като оперативната намеса се преживява от родилката не само като физическо, но и като психическо вмешателство. Стафизагрия D6 може да се приема по 1 доза (10 глобули) 2–4 пъти дневно, до настъпване на подобрение.