Тръгвайки още за първия прием при педиатъра, всяка майка би искала да знае какъв лекар ще има нейното дете. Добре е да се пристъпи спокойно в кабинета на специалиста. Не е разумно предварително да се настройвате с негативни или позитивни чувства. Разумно би било да очаквате конструктивен диалог, по време на който да обмените информация, да се опознаете и до голяма степен да си съставите мнение. За да мине срещата ефективно, подгответе си предварително въпросите, дори си ги запишете. По начина, по който лекарят, ви отговаря, ще усетите до колко достъпен и отворен е той. Има смисъл да поговорите с педиатъра за неговите методи на лечение и изследвания, за позицията му по отношение на кърменето и по-конкретни детайли свързани с темата. Попитайте го каква е позицията му относно ваксините – тяхната ефективност и начина да бъдат прилагани на малко дете. Напълно възможно е да научите и нови неща по темата.

Ако предпочитате естествените средства, а Вашият педиатър залага на антибиотиците, защото е по-лесно и грижите са по-малко, струва си да дискутирате с него нещата и дори да се замислите по-сериозно.

Вярно е, че понякога, когато заболяване е в остър стадий или просто не му е обърнато внимание, алтернативните средства вече не са в състояние да помогнат и трябва да се приложат активни препарати като антибиотиците. Изисквайте винаги обоснован отговор на зададените от Вас въпроси. Много е сложно да бъдат следвани съветите на един специалист, ако той не обясни защо трябва да се прави една или друга процедура. Вие трябва да получите възможността конструктивно да обсъждате с лекаря дискусионните въпроси. За да се случи това, лекарят трябва да има и желанието, и спокойствието да обяснява всичко на родителите, а вие от своя страна да не отстъпвате от активната си родителска позиция.

Разбира се, не е изключено вие да се окажете твърде тревожна майка, която изпада в паника при всяко кихване на детето. Лекарите би трябвало да бъдат и психолози, за да разбират своите пациенти – ако педиатърът забележи, че проявявате склонност към преувеличаване, трябва да се опита да Ви успокои. Рядко или често – всички деца боледуват, разбира се в началото ще Ви бъде по-трудно, но опитайте се да гледате трезво на нещата. Ако прецените, че може да имате пълно доверие на педиатъра, бързо ще загърбите вълненията, а от това печелят всички.

Трябва да обсъдите с лекаря още един въпрос – дава ли ви карт бланш да му звъните по телефона, за да се консултирате с него по някакъв въпрос. Това би ви спестило много време.

Въпросът за детските лекари обикновено предизвиква у майките взрив от емоции, въпроси и изживявания. Но не забравяйте, че Вашата роля в изграждането на взаимоотношенията с лекаря далеч не е еднозначна. Защото много неща зависят от вас – родителите.

За някои майки е достатъчно лекарят да види рутинните прегледи на детето, да им дава необходимия минимум информация и да следи за здравето. Истината е, че трябва да сме прецизни по отношение на здравето, но не и параноични.