22 август 2014 г.

Повечето бременни разбират какво да очакват от болничния престой чак след раждането. Ако знаете нещо повече по темата обаче, това може да направи престоя ви там много по-лесен.

Първият час

Практиката е веднага след раждането бебето да се измие и измери. Много жени обаче предпочитат да вземат на ръце бебето си, веднага след раждането. Веднага щом дойде на бял свят бебето е най-будно. Това е подходящ момент да задържите детето близо до себе си и да започнете да кърмите, което помага за свиването на матката и намалява кървенето. Когато планирате раждането си, уточнете с медицинския персонал как искате да протече този първи час след раждането. „Ако бебето е родено здраво, най-хубаво е да прекарате няколко минути заедно след раждането, за да се запознаете с новороденото. Например може да отложите за малко поставянето на антибиотични капки в очите на бебето – стандартна процедура след раждането в някои страни", смята Меган Франсис, майка на четири деца и съавтор на книгата One Year to an Organized Life with Baby.


Модерни са семейните грижи

След раждането вероятно ще бъдете прехвърлени в специална стая за възстановяване. Все повече болници предлагат "семейни грижи" - където стаята за възстановяване на родилката включва и легло за партньора ù. Възможен е и вариант, при който да съжителствате с вашето бебе, посредством кувьоз във вашата стая. Това е чудесна възможност да се сближите с вашето бебе. Добре е новороденото да прекара няколко часа в отделна стая, докато майката си почине и поспи след раждането. Ако изберете този вариант, уточнете със сестрите графика за кърмене.

При проблем с кърменето поискайте да се срещнете с консултант по лактацията. Обикновено големите болници предлагат подобна услуга. Някои майки имат нужда от усамотение, за да кърмят – това също е възможност, от която може да се възползвате, ако болницата предлага услугата. Ако имате някакви притеснения или нужда от съдействие, не се колебайте да използвате „кол” бутона. Добре е да поискате няколко неща наведнъж. Например потърсете помощ за кърменето и поискайте заедно с това пресен сок и обезболяващо хапче. Ако ви се иска да си вземете душ след раждането, не го правете сами. Следродилните припадъци се случват често и най-вече по време на къпане, защото топлата вода причинява падане на артериалното налягане. Ако условията го позволяват, се изкъпете в седнало положение (някои болнични заведения предлагат пейка душ) и помолете медицинската сестра или ваш роднина да бъдат с вас.


Преглед на бебето и майката

Педиатър ще се погрижи за вашето бебе. Ще установи общото му състояние, ще го измие и прегледа. Ако е необходимо, ще бъдат направени допълнителни изследвания. Например в някои държави е практика да се извършва слухов скрининг. След раждането медиците ще следят за вашето общо състояние и дали няма тежка кръвозагуба. Също така болничният персонал трябва да се увери, че сте в състояние да кърмите и сте разбрали как се изпълняват основни задачи като къпане, грижа за пъпчето и смяната на пелените.

Последният ден

Ако е възможно, изпратете ваши близки да вземат всички подаръци и цветя в деня преди изписването. По този начин последният ден от престоя ви ще бъде улеснен. Уверете се, че автомобилът е оборудван с подходящо столче за кола. Нека вашият партньор се поинтересува предварително как се поставя правилно бебето в колата, за да не се объркате с досадните каишки и катарами, което ще ви забави по щастливия път към вкъщи.