Миналата година бременността, майчинството и децата бяха издигнати в култ. Светските списания публикуваха снимки на известни личности, бутащи бебешки колички. Холивудските актриси се надпреварваха да забременяват и да се покажат пред света в нова светлина. Гуинет Полтроу и Кейт Хъдсън бяха едни от най-одумваните майки в Меката на киното. Джулия Робъртс не изостана и роди близнаци.


Същевременно докато Холувуд сменяше пелени за еднократна употреба, се забеляза и нова тенденция – 50-годишни жени решиха да дадат шанс на природата и да родят за първи път независимо от възрастта си. Оказва се, че непрекъснато развиващото се общество влияе върху отношението към бременността и майчинството. Бъдещите майки днес не са такива, каквито бяха преди 5 или 10 години. Ето защо направихме равносметка какви бяха 5-те основни тенденции при родителството през 2004 г.

С ръка към Бог
2004 г. ще се запомни като годината, в която светът се опита да издигне в култ духовността. Различията в отделните религии бяха оставени на заден план. Единственото важно беше хората все по-често да протягат ръка към Бог, независимо дали са християни, евреи, мюсюлмани или хиндуисти. Много интернет страници и списания започнаха да определят майчинството като най-прекия път към Бог. Продадоха се милиони екземпляри от книги като “Шифърът на Леонардо” (в която Богинята Майка е издигната в култ) и “Животът на Пи”. Дори шоумените показаха смирение – лошото момиче Мадона разкри своята добродетелна страна и също се обърна към Бог. Възпитанието на децата премина под знака на духовността. Все повече родители редовно започнаха да водят децата си в църквата, синагогата или джамията. Те осъзнаха, че младият, необременен детски мозък много по-лесно може да възприеме Бог.
Защо става така? 2004 г. започна със скандал по време на Супер купата, когато пред милионна публика певицата Джанет Джексън показа гърдата си. Реакцията беше мигновена. Още на другия ден хиляди американски родители протестираха, че това накърнява моралните устои. Започнаха да се надигат и гласове срещу издевателствата, убийствата и сексуалните сцени по телевизията. В свят, в който всичко е секс и насилие, не е чудно, че родителите все по-често се стремят да показват на децата си доброто (Бог) и моралното (религията).


Бъдещето. За съжаление животът ще продължи да тече под знака на убийствата и тероризма. Тенденцията за търсене на Бог ще се запази и много родители ще отделят повече време за духовното възпитание на малчуганите.

Работата – на заден план
През 2004 г. все повече работещи майки пренебрегнаха кариерата си в името на майчинството. Личният живот зае първо място в ценностната система на много родители. Проучване на Института по проблемите на семейството в Ню Йорк показва, че дневно младите бащи са отделяли по час и половина повече за децата си в сравнение с 2003 г. Родителите са по-толерантни и в разпределянето на семейните роли. Вече няма типично женски и мъжки задължения при отглеждането на детето.
Защо става така? Причините са икономически. В много семейства и двамата родители трябва да работят, ако искат да дадат всичко необходимо на детето си.
От друга страна, след терористичните атаки в САЩ, Испания и Русия светът вече не се чувства сигурен. Нито една фирма не може да осигури безопасност на служителите си. Хората се страхуват от смъртта много повече и затова все по-често си задават въпроса: “Защо трябва да пропускам детството на сина си (дъщеря си), докато работя?!”
Днешните родители са пораснали във време, когато работата беше на първо място, а феминизмът достигна своя апогей. Подобно време е ощетило тогавашните деца (днес настоящи родители) и те не искат да причинят същото на своето потомство.
Да работиш вкъщи днес е много по-лесно, отколкото преди 10 години. Благодарение на новите технологии майките могат за секунди да изпращат факсове, да кореспондират по и-мейл и да се свързват с всяка точка на света.
Бъдещето? Тази тенденция ще се запази. Това, че родителите остават по-често вкъщи, не пречи на тяхната професионална ефективност. От друга страна, има вероятност световната икономика да изпадне в криза и тогава родителите ще трябва да отделят много повече внимание на работата си.

Майка на 50 години
През 2004 г. драстично се увеличи броят на жените, които раждат за първи път на 50 год. Биологичният часовник сякаш е спрял. 48-годишната актриса Джина Дейвис миналата пролет роди близнаци. Вестниците публикуваха десетки подобни информации. Според статистиката през 2004 г. в САЩ са се родили 263 бебета от майки на възраст между 50 и 54 год.
Защо става така? Вече не може да се твърди, че 50-годишната жена е стара, за да стане майка. Много жени се чувстват в най-добра форма именно в този етап от жизнения си път. Днес ин витро технологията позволява и на по-зрелите да опитат вкуса на майчинството. Технологиите се развиват, цените им падат и вече не само най-богатите могат да си позволят зачеване ин витро.
50-годишните жени са преживели младостта си във време, в което майчинството е оставало на заден план, а водеща е била кариерата. Сега много от тях осъзнават, че не всичко е загубено и могат да се радват на прекрасно дете дори и на тази възраст.
Бъдещето. Тази тенденция със сигурност ще се запази. С развитието на технологиите все повече ще се вдига и възрастовата граница на фертилността и съвсем скоро жените ще започнат да раждат и на 60 год. Възможно е в бъдеще млади дами да замразят яйцеклетките си и години по-късно, когато се почувстват готови да станат майки – да ги имплантират.

Секциото отново е на мода
През 2004 г. цезаровото сечение по желание стана още по-модерно. Драстично нарасна процентът на жените, които предпочитат операцията пред нормалното раждане. 27% от всички раждания в света са чрез секцио.
Защо става така? Все още жените се страхуват от нормалното раждане – от болката, от усложненията за майката и за бебето и не на последно място – от промените на организма. Някои бременни смятат, че вагиналното раждане ще се отрази негативно на сексуалния им живот или че ще навреди на отделителната им способност. Все още се разказват ужасяващи истории за много трудни раждания, на които по-наивните вярват. Въпреки че лекарите се опитват да популяризират упойките, доверието в новите методи е много ниско. Друга причина жените да прибягват до операция е все по-често срещаното желание бъдещи майки сами да определят датата, на която да се роди детето – по религиозни или по други съображения.
Бъдещето. Никой не може да прогнозира дали тази тенденция ще продължи. Има много противоречиви мнения. От една страна, секциото е добър източник на доход за много болници, защото се заплаща по-скъпо от нормалното раждане. От друга – някои лекари твърдят, че рискът за майката и за детето е много по-голям. Все повече правителства обаче насочват средства и усилия за разяснителни кампании. Само така бременната може да се запознае с положителните и с отрицателните страни на видовете раждане и да вземе решение.

Красива и бременна.
През 2004 г. Холивуд се напълни с бъдещи майки. Актрисите Гуинет Паутро, Джулия Робъртс, Кейт Хъдсън и Лив Тейлър доказаха, че бременната може да изглежда секси. Статистиката сочи, че през миналата година бъдещите майки са отделяли много повече средства за дрехи и обувки отпреди. Все повече модни къщи правят специални колекции, предназначени за бременни.
Защо става така? Най-накрая дизайнерите разбраха, че бременните са едни от най-добрите клиенти. През 9-те месеца жените са много чувствителни към промените във фигурата си и са склонни да купуват много повече дрехи и обувки, за да не се чувстват огромни, безформени и грозни. В този момент външният вид е от огромно значение. В свят, в който от телевизията и от списанията надничат 40-килограмови кукли, бъдещите майки трябва да се уверяват непрекъснато, че изглеждат перфектно.
Бъдещето. “Чао!” на грозните дрехи, “Здравей” на секси блузките! Жените ще продължават да се стремят да изглеждат прекрасно и през бременността. Модата на голите кореми е в апогея си и със сигурност ще се задържи и през следващите няколко години.