От 1 юни влиза в сила нова възможност за получаване на майчински. Жените, които изберат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, ще получават и заплата, и половината от високоплатеното майчинство. Така тези жени реално ще получават заплата и половина.

Законовата промяна беше направена миналата година. Сега майките не получават нищо от НОИ, ако изберат да се върнат на работа, преди детето да навърши една година, но пък ако се върнат, преди да изтече втората година, получават половината от нископлатеното си майчинство, или по 170 лв. месечно.

Според данни на осигурителния институт между 1 и 2% от жените в момента се връщат още в първата година от майчинството на работа. От юни нататък НОИ се надява този дял да се увеличи. Според техните разчети, ако 10% от майките се възползват от тази нова възможност (около 4200 жени), то НОИ ще спести над 5 млн. лв. Над 3 млн. лв. ще дойдат от факта, че осигурителната институция ще им плаща само половината от обезщетението, а още около 2 млн. лв. - от това, че тези жени ще плащат осигуровки, след като започнат работа.  

 

Източник: segabg