В последното си заседание за 2019 година, Министерският съвет прие промени и допълнения в Закона за лечебните заведения. Сред най-важните промени в законопроекта е готовността на правителството да инициира дискусия за въвеждане на трансплантация на матка в България. Преди да бъде позволена тази процедура обаче, се очаква да бъдат проведени редица проучвания, за да бъдат изяснени специфики, които съпровождат сложната операция.  

Сред значимите въпроси, които изникват, е този какви да бъдат критериите за определяне на жената като подходящ донор на матка и кога една жена е осъществила вече репродуктивните си функции. 

Според специалистите, въвеждането на иновативната процедура ще бъде още един начин за преодоляване на репродуктивни проблеми, които стотици двойки у нас имат. Здраво бебе, родено от майка си, но с чужда матка - този немислим за медицината феномен става реалност през септември 2014 година. 36-годишна жена ражда с помощта на матка, дарена от нейна близка. Това се случва в Швеция.

"Те са абсолютните световни шампиони - над 16 трансплантирани матки и 7-8 родени деца за съвсем кратко време", обяснява специалистът по репродуктивно здраве в МБАЛ "Надежда" д-р Георги Стаменов.

Операцията обаче е сложна и трябва специално обучение, за да бъде изпълнена успешно. У нас вече се готвят специалисти, обясняват от здравните власти. Очаква се още в първите месеци на новата година правителството да провокира дискусия с водещи специалисти в областта, за да може иновативативния метод да бъде въведен по-скоро и у нас.