Бабите, жените, които са помагали при раждането, са били уважавани от дълбока древност. Защото хората са свързвали тази помощ с човешкия морал и дълг, с даряването на новия живот. Българският народ е увековечил този празник, това почитане на бабата – акушерка с празника Бабинден. Почита се и майката като богиня на плодородието, която дарява с нови рожби, нови чеда. В съвременния ни живот празникът продължава да се чества, като днес мястото на „бабата“ е заето от лекари, акушерки и сестри. Всяка една майка, баба, прабаба има своята радост.

„Раждането на една рожба, дъщеря или син, е толкова голяма радост за едно семейство, за майката, за бащата“, казва в отправения поздрав д-р Наташа Петкова.

С голяма радост и веселба се отбелязва празника във видинското Ново село. Д-р Наташа Петкова се грижи традицията да остава жива и да се предава всяка година на поколенията. За това й помагат от читалището („Земеделец“ – Ново село). Празникът започва с хоро на мегдана и веселбата продължава през целия ден. В нея участват само жени, но сред гостите се прокрадват и мъже. За да се запази традицията, мъжете се забрадват. Благодарение на баба Пена, която е… От Габрово и шие безвъзмездно костюми и забрадки. Жените отиват да вземат „бабата“ от дoма й. С музика и танци се слиза до реката (голямата европейска река Дунав минава през видинското Ново село – бел.). Младата родилка полива ръцете на бабата - акушерка. И както се плъзга сапунът в ръцете й, така леко да се раждат бебетата през годината.

Представителки от другите населени места в община Ново село се състезават с традиционно приготвени ястия в кулинарен конкурс. Една от наградите е за обредна питка за кръщене от крайдунавското село Ясен. Специално внимание тази година бе отредено на т.нар. младо вино. А Ново село се гордее и слави в цялата страна с винопроизводството си.

Една от най-големите атракции на празника е конкурса Мисис Баба Бъц, а според новоселския речник „бъц“ означава здраво дърво.