„9 месеца”: Вие правите домашни посещения. Бихте ли ни разказали малко повече за това?
Даниела Петрова
, старша акушерка във II САГБАЛ „Шейново“ : Чрез домашните посещения се обучават младите майки как да се грижат за бебето в първите дни след изписването му от родилното отделение. В този период има много стрес и родителите не знаят как да се отнасят към своята рожба. При домашните посещения особено внимание обръщаме на къпането на новороденото, на хигиената му, на обработката след баня, на използването на козметични препарати.  Отговаряме и на различни въпроси, свързани с храненето и с разходките навън на бебето. Също така убеждаваме майките възможно най-дълго време да кърмят детето си. Обясняваме им каква е ползата от това. Ако по някакви причини се налага бебето да премине на смесено хранене или на хранене със заместител на кърмата, даваме съвети на майката как да приготвя млякото, как да стерилизира шишетата и да ги поддържа чисти.

„9 месеца” : При тези посещения вероятно установявате и какво най-много липсва в дома на младото семейство?
В началото най-често се случва майките да са пропуснали да купят някои продукти, свързани с хигиената на бебето. Понякога пък са купили неща, които не са за кърмачета, или избраният от тях заместител на кърма не е подходящ за смесено хранене.


След раждането много млади майки пренебрегват собствената си хигиена. Даваме им съвети и в тази посока.

„9 месеца” : А за какво най-често търсят съветите ви?
Най-често съветите ни са свързани с кърменето, с начина на поставяне на гърда, с нуждата от изцеждане на гърдите след кърмене. Показваме на майките и как се използва помпата за изцеждане. Младите родители са особено неподготвени за къпането на бебето, но ние им обясняваме подробно какво трябва предварително да подготвят за банята и как точно да къпят бебето. Напомняме им, че това е рутинна процедура и ги уверяваме, че скоро ще се забавляват по време на къпането, а няма да се притесняват.