През лятото на 1983 година, когато била тригодишна, малката Раса,  с нея се случило нещастие. Баща й, тракторист, работел на полето и случайно косачката отрязала стъпалата на двете й крачета. Скоро щяла да настъпи нощта. В селото нямало телефон. Ще умре – и толкова. От загубата на кръв и от болката детето изпаднало в шок. След 12 часа дъщерята на тракториста лежала на хладната операционна маса в столицата на СССР.  За ТУ-134, по тревога вдигнат в петъчната нощ в Литва, разчистили въздушния коридор до самата Москва. Диспечерите знаели, че в празния салон на самолета лети малък пасажер. Литовските вестници, а след тях и всички останали, бяха писали за този случай – „Щафета на добрината!” Краченцата, обвити в замразена риба, са поставени на съседната седалка. В илюминаторите – московско зазоряване, на пистата – столична линейка с включени двигатели. А в приемното отделение на детската болница младият хирург Датиашвили – извикан спешно от дома му, от постелята, чака бързия полет от Литва. „Началниците не даваха надежда, никой не беше правил такава операция, – спомня си Датиашвили. – Бяха минали 12 часа от момента на трагедията. Внесоха на носилка крехко телце, сливащо се с чаршафа. Крещях: Къде са краката? Краката премръзнали, на пода сякаш пада риба…”

Рамаз Датиашвили казва, че е оперирал на един дъх. Съшивал е съдче по съдче, артерия с артерия, нерви, мускули, сухожилия. Четири часа след началото на операцията неговите помощници (медицинската сестра Лена Автонюк /тя имала изпити и сесия /и колегата му доктор Бранд), които успели да намерят в спящата Москва, изчерпали силите си. Рамаз продължил да шие сам – още сухожилия, още един нерв… „Като по опъната връв – ако се обърнеш, пaдаш”.

След 9 часа, когато били направени и последните шевове, малките петички в дланите на доктора потреперили… Пропастта била прескочена.

Помня как цялата страна искрено съчувстваше на Раса. Крачетата на момиченцето пришиваха в Москва, а лекарят, правещ операцията, беше грузинец, но, разбира се, на никого не му идваше наум да мисли за националностите.