Приоритет за правителството е да осигури достъп до инвитро процедури за двойките с репродуктивни проблеми. Това стана ясно от отговора на здравния министър Николай Петров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Стефан Апостолов и други депутати от ГЕРБ.

Отделението по неонатология на Университетската многопрофилна болница – Русе получи сертификат за заслуги от фондация „Нашите недоносени деца“ заради участието си в Световния ден на кенгуру грижата – 15 май 2017 г.

Отделението практикува кенгуру грижата от преди малко повече от два месеца. Всеки понеделник и четвъртък от 10.30 до 11,30 часа недоносените бебета прекарват в прегръдките на своите родители по време на посещенията им. Контактът кожа до кожа се прилага, когато това е медицински възможно и безопасно.

Според Световната здравна организация кенгуру грижата е основен елемент от семейно ориентираната грижа и най-ефективният начин за привързано родителство. За първи път кенгуру грижата се използва в Богота, Колумбия, през 1978 г. Идеята е на д-р Едгар Рей Санабрия. Той прибягва до този метод по принуда – по това време в болницата липсват кувьози и друго важно оборудване за спасяване на недоносените бебета. Затова лекарите решават да използват прастария, но много ефективен начин – майчините обятия. Този вид грижа е наречена на името на кенгуруто, защото това е един вид „утроба извън тялото.“

Какви са ползите от този непосредствен контакт между новороденото и майката? Вече почти три десетилетия проучвания показват, че този допир е изключително важен за бебето, не само за недоносените деца. Когато са отделени от майка си, каквато до скоро беше практиката у нас, дишането, сърдечният ритъм, нивата на хормоните и други жизнени показатели стават нестабилни. Когато децата са до майките си, тези функции се нормализират. Специалистите отбелязват, че когато недоносените бебета са далеч от майката, може да се повиши нивото на кортизола, хормона на стреса. А това може да причини увреждане на мозъка.

Практиката е показала, че дори когато е в кувьоз, родителите е добре да досват бебето и да му говорят. То разпознава гласовете им, тъй като ги е чувало още преди да се роди. По този начин те по-лесно се адаптират към външната среда.

 

Източник и снимка: zdravedae.com