Списание “9 месеца” направи проучване сред 135 бъдещи майки от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

75% от бъдещите майки смятат, че са религиозни и вярват в съществуването на Бог. Много от тях обаче споделят, че не изпадат в крайности и в никакъв случай религията не е определяща за техния живот. Малко от тях са чели Библията и повечето възприемат коледните и великденските пости като начин за регулиране на теглото, а не за пречистване на тялото и душата. 25% от бременните са на мнение, че светът се движи само според законите на физиката и няма място за религиозни догми. Те не се определят като вярващи и не биха възпитали децата си в духа на православните традиции. Част от тях ще оставят наследниците си, като пораснат, сами да решат дали да вярват в Бог, или не.

67% от бременните ходят на църква само на Коледа и на Великден. Въпреки че се определят като религиозни, повечето от запитаните не обичат да посещават Божия храм и влизат в него само на най-големите православни празници. Има и такива (23%), които се сещат по-често и палят свещичка поне веднъж седмично. 10% признават, че никога не са стъпвали в православен храм и не искат да ходят. Те споделят, че не биха завели и бебето си, след като се роди. 5% от тях ще оставят детето си само да реши коя религия да избере.

75% от бременните биха кръстили бебето с името на светец. Бъдещите майки се съобразяват с това на коя дата ще се роди детето. Ако то дойде на голям християнски празник, това означава, че “бебето е дошло с името си”. Най-честите имена, на които анкетираните се спират, са Димитър, Мария и Николай. Освен че са имена на светци, обикновено това са и имената на бабите и дядовците. Все още много бъдещи майки ще спазят традицията и ще кръстят детето си на своите родители или на свекървата или свекъра. 25% от запитаните обаче не са склонни да изберат име на светец за детето си и желаят нещо по-нестандартно или оригинално. Част от тях държат името да звучи международно.

80% от бъдещите майки искат да кръстят детето си, след като се роди. Кръщенето се приема по-скоро като стара българска традиция, а не като християнско задължение. Запитаните са на мнение, че този ритуал се прави за здраве и късмет на детето. Той пречиства от зли сили и така човечето има ангел хранител. Някои майки смятат, че задължително трябва да кръстят детето си, защото те самите са кръстени и това е традиция в семейството, която трябва да се спазва. Други ще го направят само защото бабите настояват и ако откажат, могат да предизвикат семеен скандал. 15% от анкетираните са категорични, че не биха кръстили детето си, защото е в разрез с техните разбирания за света. Част от тях не са православни християнки, а други са атеистки. Има и такива (5%), които още не са решили.