По коридорите на родилното отделение в МБАЛ "Токуда Болница София" е тихо. Само от време на време се отваря някоя врата и могат да се видят забързани лекари и акушерки в бели престилки. Навсякъде е затворено и бъдещите майки си почиват в очакване на Големия ден. Съвсем необичайно точно в средата на коридора обаче има голяма стая с прозрачни стени, в която няколко бебета кротко спят под зорките погледи на акушерките. Този странен “аквариум” е част от неонатологичното отделение. Днес там има три бебета, които кой знае какво сънуват. Млада майка влиза да накърми детето си. То е родено преди няколко дни с цезарово сечение.

“В неонатологичното отделение на болницата има 3 отделни сектора. “Аквариумът” е само една част от тях”, разказва д-р Радка Масларска, началник на отделението в МБАЛ "Токуда Болница София". “Първият сектор е интензивният и в него могат да се лекуват 8 деца. Тук най-често идват бебета, които имат проблеми с ранната си адаптация, бебета с много ниско тегло или с отклонения от нормата.“ Външни посетители не се допускат в помещението, но всеки, успял да надникне вътре, ще види няколкото кувьоза, в които лежат най-малките и недоносени бебета. Д-р Масларска обяснява, че често се случва да настанят деца, които вече са били изписани от други болници, но не са могли да се справят с адаптацията си към живота вкъщи и се е наложило да ги приемат за няколко дни. “Имаме 13 такива бебета, които са били изписани, но по-късно са се върнали за допълнителни изследвания. Обикновено това са деца с ниско тегло, при които са възникнали усложнения. След като се уточни диагнозата, тези деца се лекуват. Ако се налага, се правят скенер, електроенцефалограма или ядрено-магнитен резонанс”, обяснява д-р Масларска.

Отделението има договор с други частни клиники, откъдето постъпват деца за лечение. Наскоро в неонатологичното отделение на МБАЛ "Токуда Болница София" е било транспортирано дете с тежка вродена пневмония. От отделението се гордеят, че са сключили договор с Националната здравноосигурителна каса по всички клинични пътеки за неонатология, включително и сърфактант терапия (терапията, която се прилага при недоносените деца).

“Аквариумът” в средата на родилното отделение е секторът за деца с повишен риск. В него се настаняват бебета, които нямат нужда от интензивно лечение, но трябва да се наблюдават. Те са родени със секцио, с вакуум-екстрактор или след прееклампсия и други усложнения на бременността. През първите часове на живота им акушерките и лекарите ги наблюдават денонощно. Понякога в “аквариума” се настаняват деца на майки, които са имали проблем при раждането, или пък бебета, които срещат затруднения с адаптацията в първите часове на белия свят – трудно се хранят, имат диария. Майките могат да влязат по всяко време в стаята с прозрачни стени и да видят бебето си.

Здравите деца се предават на родилките до 6 часа след раждането, а понякога и по-рано. Обикновено бебето остава при майка си, а акушерката съветва всяка жена как да се грижи за новороденото. Така родилката по-лесно преодолява стреса от появата на мъничето и свиква с неговото присъствие. Бебетата се къпят в специално помещение – задължително в присъствието на майката. Ако иска, и тя може да участва в процеса. Така се научава какво точно се прави, как се почистват пъпчето и гениталиите...

В отделението има и специална стая за кърмене. Там на спокойствие жените могат да се усамотят с детето си и да му посветят цялото си внимание. Тук се допускат и бащите.

Обикновено жените, които са родили по вагинален път, се изписват след 3-ия ден, а тези със секцио – на 5-ия.

“Освен постоянната грижа, която полагаме за бебетата, целта на тримата неонатолози, които работят при нас, е да диагностицират заболявания със скрити симптоми. В отделението правим скринингови изследвания за вродена луксация и дисплазия на тазобедрените стави, ултразвуков скрининг на централната нервна система, абдоминален скрининг, както и изследване на слуха на новородените. Изключително важно е всички тези изследвания да се направят през първите дни от живота на детето. Тогава, ако се открият някакви заболявания, има възможност за своевременно лечение”, обяснява д-р Масларска. Скрининговите изследвания обаче се заплащат допълнително, тъй като за тях няма сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

От отделението се гордеят и с друга инициатива, която е стартирала съвсем наскоро – програма за възстановяване на родилката. Тя се извършва съвместно с отделението по физиотерапия към болницата. “Месец след раждането, когато майката вече е готова да започне упражненията, тя може да идва и да прави гимнастика във физиотерапията. По този начин бавно, но сигурно възвръща фигурата си. Междувременно акушерка се грижи за бебето й, прави му масаж и гимнастика, съобразени с неговата възраст и тегло. Програмата за възстановяване включва 5 процедури месечно. В болницата ще се монтира и джакузи. В басейна бебетата също ще могат да плуват”, разяснява програмата лекарката.