7 март 2014 г.

„Нека не изливаме върху децата си проблемите от трудния си ден. Само така те ще растат умни и уверени. Това как ще живеят децата ни днес, ще определи как ще живеем ние утре”, каза еврокомисарят Кристалина Георгиева, която стана лице на кампанията на УНИЦЕФ срещу насилието над деца „Да направим невидимото видимо. Да спрем насилието над деца".

Ева Жечева, шеф на агенцията за закрила на детето сподели, че насилието се приема като форма на дисциплина в дома, училището, интернатите. Затова постоянно трябва да се обединяваме и да казваме не на насилието, белезите, които то оставя върху всяко дете, откриваме много по-късно в проблемите, които те създават в обществото.


През 2013 г. социалните работници са констатирали 1989 случая на насилие над деца. Най-много са случаите в дома на потърпевшите цели 915. Други 337 случая са констатирани в училище, а 230 – на обществено място.

Целта на инициативата е да се провокира широка обществена реакция срещу посегателствата над деца. „Важно е да обърнем внимание и да знаем, че трябва да реагираме и да сигнализираме за случаите на насилие. Кога, ако не сега? Кой, ако не ние?”, отбеляза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.