МБАЛ „Надежда“ стартира мащабна и първа по рода си социална кампания „Запази надежда“ през октомври. Такива заболявания са онкологичните,  автоимунни, ревматоидни, генетични, някои гинекологични и др..

Първият етап на кампанията, е фокусиран върху женското здраве по отношение на профилактиката и лечението на рака на гърдата, съхранение на репродуктивните възможности на пациенти с онкологични заболявания, както и оценка на яйчниковия резерв, а през ноември – мъжкото здраве.

 В рамките на инициативата ще бъде открит специализиран  кабинет за съхраняване на фертилитета и превенция на репродуктивното здраве. В него, като част от кампанията, ще се проведат серия от безплатни консултации и прегледи, в периода 12.10.2020 – 30.11.2020.

  1. 200 безплатни ехомамографски прегледа, за жени до 40 годишна възраст.
  2. 100 безплатни пакета за оценка на яйчников резерв с включени хормонални изследвания и ултразвуков преглед при акушер-гинеколог, за жени на възраст между 28 и 39 години.

Записването за безплатните прегледи ще  започне от 12.10.2020 на  www.zapazi.me – нов уеб сайт, специално разработен за кампанията „Запази надежда“.

На 19 октомври в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита изложба „Запази надежда“ с въздействащи снимки на фотографа Диляна Флорентин и с подкрепата на Столична община. Участници във фотоизложбата са жени, преминали през диагнозата рак на гърдата, замразили яйцеклетки преди лечение или вече реализирали мечтата си за родителство. Те застават открито с лицата си, за да разкажат своята история и да дадат повече гласност по темата. Към тях във фотосесията се включиха лекари от МБАЛ „Надежда“ – д-р Георги Стаменов– репродуктивен специалист, проф. Константа Тимчева – онколог, д-р Деян Атанасов - хирург, д-р Настя Балаценко – образна диагностика, Стефка Николова - ембриолог, както и Нана Гладуиш, основател на фондация „Една от 8“.

Част от целите на кампанията „Запази Надежда“ в този първи етап са свързани с насочване на общественото внимание върху навременната профилактика на рака на гърдата. Диагностициран навреме, ракът на гърдата е лечим, а в случай на предстояща химио- или лъчетерапия е важно младите жени в репродуктивна възраст да проучат възможността за съхраняване на яйцеклетки или ембриони. За съжаление, често лечението, през което се налага да преминат в битката с онкологичното заболяване, застрашава репродуктивната им способност. Малко са жените, които знаят това, когато се сблъскват със страшната диагноза. Малко са лекарите, които насочват тези млади жени към специалисти по репродуктивно здраве, за да се проведе спешно процедура по замразяване на яйцеклетки или ембриони преди да започне тежкото лечение. Не на последно място – битуват различни митове, че няма достатъчно време за процедура по съхраняване на фертилитет преди старта на основното лечение или че стимулацията, която е строго специфична за тези случаи, е опасна и би повлияла негативно на онкологичното заболяване.