Проучване, публикувано в електронния вариант на Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, открива пряка връзка между натрупаните килограми през бременността и теглото на детето след раждането. Британски учени от Университета на Саутхемптън установяват, че теглото на майката оказва влияние върху структурата на тялото на детето.
Екипът е наблюдавал 216 момичета и момчета на 9 години, чиито майки са участвали в проучване върху храненето през бременността. Учените са установили, че децата, майките на които са имали по-голям индекс на телесна маса (ИТМ), преди да забременеят, или по-голяма обиколка на предмишницата към края на бременността, на 9-годишна възраст имат повече телесни мазнини от връстниците си.


ИТМ, по който често се определя дали човек е с наднормено, или с поднормено тегло, и обиколката на предмишницата издават качеството на храненето. Проучвания сочат, че теглото на бременната, а не храненето й през 9-те месеца определя дали детето ще има излишни тлъстини по тялото си.
Възможно обаче е по-високото ниво на телесни мазнини при децата да се дължи и на генетично предразположение, предадено от майката. Колкото повече се е увеличила обиколката на предмишницата на майката през късната бременност, толкова повече тлъстини са били наблюдавани по тялото на 9-годишните момчета и момичета, казват учените. Такава зависимост е била установена и между увеличението на ИТМ преди забременяването и увеличенията на тлъстините при децата.