Списание “9 месеца” направи проучване сред 262 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

71% от бъдещите майки притежават кредитна карта. Повечето от тях се чувстват достатъчно сигурни, за да я използват и често купуват бяла и черна техника (35%), пазаруват в Интернет (15%) или плащат в магазина. Те са наясно с рисковете, ако не погасят вноските си навреме. Има и такива (28%) обаче, които въпреки че притежават карта, не желаят да я ползват, защото не искат да задлъжняват на нито една банка. Други (29%) изобщо нямат кредитна карта и не са се замисляли да си извадят.

87% от анкетираните биха изтеглили потребителски кредит от банка, ако се наложи. Повечето бъдещи майки биха се задоволили със сума между 10 000 и 20 000 лв. Има и такива, на които им трябват около 50 000–60 000. Всички са единодушни, че ще се насочат към банка, която предлага най-ниска лихва или по възможност кредит без лихва. Най-често посочваните причини за тегленето на заем са за образование, лечение или пътуване в чужбина. 36% от запитаните са склонни да изтеглят и жилищен кредит.

63% от бременните биха си купили жилище на изплащане. За повечето от тях това е единственият шанс да притежават собствен апартамент или къща. Наемите се повишават непрекъснато, което ги прави лоша алтернатива за повечето семейства. Запитаните предпочитат дългосрочните жилищни кредити. Има и такива (30%), пред които жилищният проблем не стои и те не биха взели пари от банка.

51% от анкетираните биха рискували и биха купили нова кола на изплащане. Повечето бременни се спират на класическите семейни коли като Opel и Audi, но има и такива, които предпочитат спортните модели. Все пак някои бъдещи майки (21%) се задоволяват с возилото, което притежават сега, и не искат да вземат кола на изплащане или на лизинг. Те предпочитат да спестяват за друг вид покупки.

65% от бъдещите майки вземат пари назаем. Повечето от тях признават, че най-често прибягват до “услугите” на родителите си, братята или сестрите си и бързо връщат чуждите пари. Има и такива, които не се притесняват и задържат дълга си за повече време. Други (43%) предпочитат да разполагат само със собствените си средства.

67% от бременните не биха влезли в заложна къща, дори да имат финансови затруднения. Те предпочитат да намерят пари от роднини и приятели, но не и да заложат ценни вещи или имущество. Не стои така въпросът за 48%, които без проблем биха оставили бижута, телефони, антики, ако се наложи. Те споделят, че в случай на нужда биха се разделили с вещите си. Други (14%) ще заложат имот, а 22% - кола.

83% от бъдещите майки не биха се поколебали да вземат заем от банка за ремонт на жилището си. Повечето от тях се нуждаят от 20 000 – 25 000 лв., за да покрият всичките си разходи. Много малко са тези (4%), които биха взели пари, за да отидат на почивка.

36% от анкетираните биха изтеглили кредит, за да обезпечат образованието на детето си. Има и такива (14%), които биха използвали парите от банката, за да обзаведат жилището си. Само 8% биха се възползвали от кредити, за да развият собствен бизнес.