Само за миналата година богатството на българите се е увеличило с около 22.2 млрд. лв., или с около 23%. Това показва доклад на независимата икономическа компания "Индъстри Уоч", която постоянно следи как се движат парите у нас. Ако не сте усетили по джоба си нарастването на приходите, а ежедневно сте разтърсвани само от разходи – за ток, парно, вода..., момчетата от "Индъстри Уоч" няма да се съгласят с вас. Може би не управлявате добре капитала си. Данните показват, че за първата половина на 2008 година доходите на почти всички българи са се увеличили. Вече не само най-богатите се возят в скъпи коли и си купуват климатик. Според изчисленията на финансовите анализатори благосъстоянието на семействата надвишава ръста на инфлацията, която за последните месеци е между 13 и 15%. Как обаче реално става това?


 

Откъде идват парите?

Продажба на имоти, апартаменти и къщи. Непрекъснатото повишаване на цените на имотите не е само отрицателна тенденция. Хората, които притежават земя, апартамент или къща, могат да увеличат значително своето богатство, като ги продадат. Все още чуждите компании проявяват интерес към закупуването на имоти в България. От "Индъстри Уоч" предупреждават обаче, че в последните месеци се наблюдава леко отдръпване на чужди фирми от покупката на имоти. Някои от компаниите, които искат да инвестират у нас, вече само проучват, но не купуват. Това обаче не може да повлияе драстично върху цените на жилищата, които за по-малко от година са отбелязали ръст от 32%. Това е един от най-високите скокове в Европа. Икономическите експерти прогнозират, че ако жилищата поскъпват с такова темпо, след няколко години да притежаваш апартамент в София ще е като да имаш луксозен мезонет в Лондон. От "Индъстри Уоч" прогнозират, че криза на пазара на имоти като тази в САЩ и в някои европейски държави у нас най-вероятно няма да има. Сътресения обаче могат да се очакват във т.нар. ваканционни имоти и вероятен срив в цените може да има на места като Слънчев бряг, Банско или Боровец. Там по-заможните българи си купуват апартаменти или направо вили, за да ги дават под наем или за да ги продадат след време. Икономистите са на мнение, че това е прекалено рискова инвестиция в период на криза. Ето защо, ако искате да увеличите доходите си – продайте старата нива на баба си. Все още има достатъчно голям интерес към такива имоти.

Работа в чужбина. През миналата година според официалните данни на Националния статистически институт 2960 души са заявили смяна на своя настоящ адрес в страната с нов в чужбина, т.е. станали са емигранти. Проучването на "Индъстри Уоч" сочи, че около 16% от българите имат някакъв допълнителен доход от работа в чужбина. Трудно е да се каже точно колко средства постъпват в държавата по този начин. Ако сте решили да забогатявате така, най-добре е да се ориентирате към фирма за работа в чужбина, лицензирана от Министерството на труда и социалната политика.

Депозити. Най-добрият начин да спестите някой и друг лев обаче е, като ги влагате в банка под формата на депозит, съветват финансовите анализатори. Това е и най-значимият финансов актив на българите.

Около 47% от семействата имат някакви заделени пари. От тях 40% са скътани в банка, а други 40% ги държат скрити в брой. “Най-подходящият начин да управлявате финансите си в период на инфлация е да ги влагате в депозит”, съветва Красен Йотов от "Индъстри Уоч". Семействата вземат различни решения за спестяванията си, но по време на криза това е най-безболезненото и не толкова рисково решение, което носи и дивиденти.

Мая Ковачева