Виждали ли сте четиричленно семейство да живее в гарсониера? Децата спят в едната стая, родителите в кухнята. Сутрин настава бой за банята и тоалетната. Един бърза за работа, друг за училище… European Project направи проучване и анализ на социалния статус и демографската характеристика в България. Оказва се, че повечето от българите живеят в кутийки.


Средната жилищна площ, на която се “шири” българското семейство,

е цели… 42 кв. м
– една по-голяма гарсониера. В селата са по-привилегировани – там се радват на 2 кв. м повече. Разбира се, има и крайности – щастливи 14% от населението могат да опънат канапе и голям телевизор на цели 90 кв. м. Средно на човек се падат по 15 кв. м площ, което определено доказва твърдението, че хората живеят на тясно… За сравнение – един французин се радва поне на 50 кв. м.


Проучванията сочат, че средно по трима души живеят в едно жилище, което може да се обясни и с факта, че все повече млади хора имат само по едно дете. За съжаление обаче в около 20% от всички апартаменти и къщи живеят самотни хора. А другата крайност – в 11% от жилищата намират подслон семейства с по

четири или с повече деца
Анализаторите от European Project са категорични, че през последните години у нас започва засилено строителство на по-големи апартаменти и къщи. Но докато по-голям брой хора ще могат да си позволят да се преместят

от “кутия” в “кашон”
минат поне още 10 години.
Жилищните условия влияят пряко върху репродуктивното, икономическото и миграционното поведение на хората, се казва в доклада. Според социолозите за напълно благоустроени жилища се смятат тези, които имат електричество, водопровод, канализация и инсталация за парно отопление. На пръв поглед неща, напълно необходими за нормално отглеждане на бебе. Но… оказва се, че едва 4.1% от семействата се радват на този “лукс” и удобства. И по-голямата част от тях са в градовете. Най-големият проблем в момента е

парното отопление
Без него, но на електрически ток, тоалетна и вода се наслаждават около 58% от хората у нас. А за какво им е парно, след като навън е жежко лято… Но все пак, като дойде ноември, декември, всеки се оглежда я за печка, я за радиатор… защото само завити под тежките родопски одеяла трудно ще прекараме зимата. Около 30% от нашенците използват електрически ток, за да затоплят стаите и да осигурят на децата си нормална температура за живеене. В малките селца все още не са забравили старите методи и над 40% от хората там разчитат на въглищата и дървата, за да се справят с виелиците през студените месеци.
Въпреки че вече с фанфари влязохме в XXI век, в България все още се използват септични ями, а 10% от всички домове имат само електричество – без вода, тоалетна и топло.
Ако парното е лукс, на който се радват само привилегированите, вторият сериозен проблем е канализацията. В селата едва 14% от семействата я ползват.
Бебето и малкото дете изискват много грижи, сред които всекидневно пране на дрехи, къпане, или с други думи – идеална чистота. Течаща топла вода, баня и тоалетна имат повече от половината българи (около 60% ) – отново по-голям процент в градовете и съвсем малък в селата.