За съжаление, това се случва – малчуганите често имат болки в средата на коремчето, защото още трудно смилат храната или защото гълтат въздух при сучене, или защото страдат от колики. За щастие, има начини, които помагат.

Топлинка

Познато е на всички – когато светът е несправедлив, почти винаги помага хубавата книга или шишето с топла вода на корема. Температурата се покачва леко и рецепторите в кожата се отзовават – болката отслабва. Топлината премахва спазмите, подобрява кръвоснабдяването и тъканите се насищат по-добре с кислород. Така и газовете в корема се разнасят. И бебетата харесват това – малка затоплена възглавничка или плътен контакт с мама или татко.

Правилно гълтане

При кърмене да се внимава бебето да е сложено правилно на гърдата и при пиене от шише биберонът да е в устата. Бързите кърмачета трябва да се успокояват от време на време – за целта помага оригването.

По-малко стрес, постоянен режим

Новият живот е изморителен за новородените – да се хранят сами, да смилат храната самостоятелно и какво ли още не … Неслучайно бебетата плачат предимно следобед или вечер, когато стресът от деня се е натрупал. Затова децата се нуждаят от ясно структуриран дневен режим. Много от тях се успокояват в спалния чувал или на тъмно.

Масаж

Капват се няколко капки бебешко олио на корема и се масажира около пъпа по посока на часовниковата стрелка с кръгообразни движения. Постепенно кръговете стават по-големи.

Хватка за летене

Някои бебета не понасят масажите на твърдия корем. Тогава се пробва хватката за летене, при която бебето лежи по корем върху предмишницата и дланта на мама или татко. Леките поклащащи полюлявания успокояват червата и прогонват газовете.

Изчакване и пиене на чай

При кърмените бебета често влияние оказва храната на майката. Някои бебета реагират на бобови храни, други на чушки, а при някои няма директно влияние от мамината храна. Винаги помага чаят от кимион, копър или анасон, който успокоява напрежението в корема. За малките има и специален чай в аптеките.

Да се води дневник

Добре е да се знае какво е довело до коремните болки – каква е била храната на мама, какво друго освен кърма е хапвало бебето, колко напрегнат е бил денят, имало ли е достатъчно паузи при храненето.

Кога да се потърси педиатърът?

Винаги, когато малкото страда и родителите са несигурни за причината, и непременно, когато коремът на бебето е твърд и болезнен при пипане.