Две колички, две креватчета, два комплекта дрешки за изписване… Колко от вас като деца са мечтали да имат близнак – да сменят местата си в училище, да имат едни и същи дрехи, да правят номера на околните… За малчуганите това е истинско забавление. За родителите обаче – двойна отговорност, грижи и разходи.
„Близнаците са като да улучиш с един куршум два заека. Много трудно се гледат, но са забавни, поднасят много емоции и радост на семейството”, казва д-р Валентина Григорова, зам.-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Св. София”. Само за месец и половина в родилното отделение на болницата са изплакали 16 двойки и 1 тройка близнаци. Истински бум!Близнаците в числа

Според статистиката 1 на 80 жени ражда близнаци. Ако сте по-възрастна, в рода си имате близнаци, водите спокоен живот, храните се редовно и здравословно, има по-голяма вероятност да гушнете две бебета наведнъж. Все още учените не могат да обяснят факта, че най-много близнаци се раждат при черната раса. В някои райони на Африка има цели села, в които се раждат само близнаци.
Различни проучвания показват, че съдбата може да ви изненада с две новородени без никаква зависимост от поредността на поколенията. Вярно е, че при зачеването на близнаци наследственият фактор играе голяма роля, но всяка жена може да се окаже с две, вместо с едно бебе.

Факт също така е, че бъдещите майки, които са се подложили на ин витро процедура или на стимулация на яйчниците, по-често купуват двуместна количка.

Ранните бебета
„Всяка бременна, която чака близнаци, трябва да знае, че вероятността да роди няколко седмици преди термина е голяма”, предупреждава д-р Григорова. „Това се дължи на факта, че матката й се преразтяга и околоплодният мехур се пука преди 40-ата гестационна седмица (г.с.). В повечето случаи двете бебета се раждат по-малки от обичайното.” Лекарите считат, че близнаците са доносени, ако бременността продължи до 37-ата г.с. „Ако обаче раждането започне преди това, бъдещата майка трябва да отиде в САГБАЛ „Майчин дом”. Само там могат най-добре да се погрижат за недоносени близнаци, защото неонатологичното отделение разполага със сърфактант, който подпомага развитието на белите дробове на бебетата”, допълва лекарката.

„За” и „Против” цезаровото сечение

„Когато събираме екип за раждането на близнаци, всичко е по две – две акушерки, двама детски лекари…”, казва д-р Григорова.
В повечето случаи двете новородени се появяват на бял свят с цезарово сечение. Такива са и двойките, проплакали това лято в Първа САГБАЛ „Св. София”. Причината е, че дори единият близнак да е в главично предлежание, другият е застанал в неправилно предлежание. Лекарите предпочитат да направят операция и ако бъдещата майка е над 35 години или е заченала ин витро.
В случай че раждането започне нормално, първото бебе проправя път на второто. След като едното излезе, акушер-гинекологът задължително отваря втория околоплоден мехур, за да може другото бебе да излезе колкото може по-бързо. „Жената трябва да се справи с раждането два пъти. Не винаги второто бебе идва на бял свят лесно. Случва се то да е по-голямо или да се е завъртяло в неправилна позиция. Раждащата трябва да има двойно повече сила, за да роди по естествен път и двете бебета”, категорична е д-р Григорова.

Минута или ден?
Близнаците могат да се появят на бял свят с разлика от 1 минута до 1 ден. „Днес раждането на второто бебе става почти незабавно и в повечето случаи то се появява няколко минути след първото. Лекарите гледат да го извадят колкото може по-бързо”, казва д-р Григорова. „Има някои куриозни случаи от миналото обаче, когато едното бебе е проплакало в един град, а другото в друг с разлика от 1 ден.”

7 минути разлика
„Преди две години в болницата дойде жена, бременна с близнаци. Раждането започна по естествен път. Едва след като първото бебе се появи, се оказа, че второто не може да излезе, защото е застанало в неправилно предлежание. Трябваше да направим спешно цезарово сечение, иначе имаше риск да загубим както майката, така и бебето”, спомня си случая д-р Григорова. Целият екип на болницата се събрал, за да подготви раждащата. Нямало никакво време за губене. „В такъв случай ти се струва, че всички работят бавно. Искаш ти да подготвиш операционната, да поставиш упойката, да интубираш майката... От раждането на първото бебе до появата на второто минаха 7 минути. Безкрайно дълги и същевременно безкрайно недостатъчни. С общи усилия успяхме да се справим. Ситуацията беше много драматична”, разказва преживяното д-р Григорова.

Двойно щастие
Ако при появата си на бял свят бебетата са над 2500 г, те остават в родилното отделение само няколко дни. „В случай, че близнаците се родят прекалено малки, налага се да останат в кувьоз, докато достигнат необходимото тегло, за да ги изпишем. Правят им се всички необходими изследвания, както и на останалите новородени”, обяснява лекарката. Още в родилното майките се насърчават да кърмят близнаците си. Това обаче не е лека задача. Трябва първо да нахранят едното бебе, а после другото. „Истинско предизвикателство за всяка жена е да се справи с две, а дори и с три новородени, които едновременно плачат, но пък и щастието е огромно”, усмихва се д-р Григорова.

Мая Ковачева