Дълго чакане пред лекарските кабинети, противоречива информация за необходимите прегледи през 9-те месеца – това е част от ежедневието на много бъдещи майки. Доколко бременните са наясно със здравноосигурителните си права,   какъв според тях е добрият акушер-гинеколог, на когото ще се доверят? „9 месеца” направи проучване по темата сред 200 бременни от София и Варна, които посещават лекциите на С „9 месеца” на училище...

44 % от бъдещите майки са избрали бременността им да се проследява в частен медицински център или в частна АГ-клиника, независимо дали прегледите им се поемат от Здравната каса, или плащат за тях от собствения си джоб.32 % пък са се доверили на традиционните за страната диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). 6 % търсят компетентно лекарско наблюдение и в частен, и в държавен медицински център. 18 % са предпочели да посещават женската консултация в някоя от големите АГ-болници.

62% от анкетираните са наясно, че при нормално протичаща бременност бъдещата майка има право на 2 ехографски прегледа, които се поемат от Здравната каса. Според 21% те са повече, а 17% признават, че нямат никаква представа   колко са полагащите им се безплатни ехографски прегледи през 9-те месеца.


79% са категорични, че предпочитат акушер-гинекологът, който проследява бременността им, да е и лекарят, който ще асистира на раждането. Те са убедени, че така специалистът, който помага за раждането на бебето, ще е по-запознат с индивидуалните специфики на бременната. За съжаление обаче повечето бъдещи майки отбелязват, че в реалността на българската здравна система това рядко е възможно да се осъществи на практика. За 21% пък няма особено значение дали лекарят, който наблюдава бременността им, ще помага и при раждането.

74% от анкетираните са категорични, че на първо място добрият акушер-гинеколог трябва да има високо ниво на професионална компетентност. Според някои мнения това включва лекарят да е добър диагностик, да е в час с новостите в медицината, да не е проводник на различни фармацевтични и медицински лобита и т.н. Посочват се и някои доста конкретни изисквания, които влияят на бъдещата майка при избора й на наблюдаващ акушер-гинеколог. Например лекарят да е привърженик на естественото раждане с възможно най-малка намеса от страна на медицинския екип. На второ място според 18% от анкетираните най-важното изискване за добрия лекар е той да е умел комуникатор. Да е мил към бъдещата майка, като търпеливо и изчерпателно отговаря на всичките й въпроси. За 8% от бременните пък най-важното качество за акушер-гинеколога, на който ще се доверят, е той да има богат и дългогодишен професионален опит.

„9 месеца“