Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с висока телесна температура, главоболие, силни мускулни болки и възпаление на горните дихателни пътища.


Грипът е сред най-заразните заболявания, предава се по въздушно-капков път и има кратък инкубационен период. По време на големи епидемии може да се засегнат 30 до 50% от населението.

Грипът се причинява от вируси. Формите на заболяването варират от най-леки и бързопреходни до леки, средно тежки и тежки. Срещат се и случаи на мълниеносно (за 1–2 дни) протичане с летален изход. В хода на заболяването могат да се развият усложнения с различна тежест от страна на белите дробове (пневмония). Сред последиците понякога са сърдечно-съдови и мозъчни разстройства.
При кашляне, кихане и говор грипните вируси от болните се разпространяват и попадат в дихателните пътища на здравите. Съществува макар и по-малка възможност от заразяване, когато се докосват повърхности, върху които са попаднали вируси (дръжки на врати, телефонна слушалка) и след това ръцете се допират до носа и устата. Ако бъдещата майка заболее, бременността може да повиши риска от усложнения В този период промените в имунната система правят особено уязвими сърцето и белите дробове. Освен всичко останало високата телесна температура (понякога достигаща и надминаваща 39 С) и тежката интоксикация могат да предизвикат преждевременни маточни контракции, аборт, преждевременно раждане и увреждане на плода.

Една разумна грижа за бременната жена е по време на епидемия членовете на семейството й предварително да се ваксинират. Чрез това ще предпазят бъдещата майка от болестта поне в домашната среда.
Лечението на заболяла от грип бременна е сложен медицински проблем поради редица причини. Една от най-трудните ситуации възниква, когато при усложнения трябва да се назначат антибактериални и други лечебни средства. От една страна, необходими са адекватни (понякога високи) терапевтични дози, а от друга, следва да се държи сметка доколко са безопасни иначе ефикасните за бъдещата майка медикаменти и какви дози от тях няма да се отразят негативно на развитието на бременността и на състоянието на плода.

Nota bene!
При симптоми, подобни на грип, абсолютно задължително е бременната незабавно да се консултира с личния лекар!
При грип самолечението може да се окаже напълно безуспешно, но което е по-лошо – може да обърка съществено хода на бременността.

Най-ефективната тактика за здравето на бъдещата майка е профилактиката
Добре е да се спазват определени правила, чрез които може да се предотврати заболяването.

 • Бременната да избягва близък контакт с болни хора. Ако в семейството има заболели, те да се отделят в друга стая.
 • Ръцете да се поддържат чисти. По-честото им измиване ще предпази бременната от инфекциозните причинители.
 • Да се избягва докосване на очите, носа и устата. Причинителите често се разпространяват при досег с тези органи.
 • Още при първите признаци на болестта бременната да остане вкъщи и да не посещава работното място и обществени места, където се събират много хора. По този начин ще предпази околните от зараза.
 • При поява на кашлица и кихане пред носа и устата да се поставя маска, чието предназначение е да предпази близките от заболяване.
  Известно е, че у нас грипната инфекция обикновено започва и се развива от късна есен и продължава през зимата и пролетта. Не е изключено грипоподобни заболявания да има и през останалите сезони.

  При посещенията си при лекаря един от най-честите въпроси, които задава бременната, е съществува ли възможност заболяването да се предотврати чрез противогрипна ваксина може ли да се приложи такава ваксина, опасна ли е за бъдещата майка или за плода. За да се даде отговор, добре е да се вземе под внимание, че в този период защитните реакции на организма са доста променени, а ваксината засяга и бременната, и бъдещото й бебе. С други думи, не може да се смята, че 9-те месеца са идеалният момент за ваксинация. През последните години по аптеките се предлагат няколко типа висококачествени продукти, които широко се използват. Подходящи за бременните са ваксините с убити вируси. Опитът на страни с развито здравеопазване показва, че тази профилактика много добре се понася от бъдещите майки. Чрез нея в продължение на шест месеца се предпазват и те, и бъдещото им бебе.
  По време на епидемичния сезон ваксинацията се прилага през второто и третото тримесечие на бременността. На тези, които имат здравни проблеми, манипулацията може да се извърши преди настъпването на грипния сезон независимо от срока на бременността.

  Ако имате съмнения, че ваксинацията може да има вредно въздействие, добре е да знаете:

 • Досега няма информация, че противогрипна ваксина е причинила проблеми при бременност и дефекти при новородени.
 • Не съществуват противопоказания за ваксинация и по време на кърмаческия период.
  Още няколко думи за ползата от профилактиката. Очевидно през третото и четвъртото тримесечие на бременността има по-голям риск за сърцето, белите дробове, за бъбречни усложнения, диабет, някои форми на анемия, имуносупресивни заболявания. При бъдещата майка поради нарасналата матка са затруднени дълбоките дихателни движения. Това пречи на изчистването на бронхиалната секреция и улеснява бактериалния растеж в белите дробове.
  Добре е да се знае, че след ваксинацията са необходими 1–2 седмици, за да се изработи имунната защита срещу инфекцията. Ето защо не е препоръчително да се изчаква появата на епидемията и тогава да се прави ваксинация.
  Много важно е при усложнения от грип лечението на бременната да започне своевременно. И да се помни, че здравето на нероденото бебе е в тясна зависимост от здравето на неговата майка.