Раждането е физиологичен процес и в много голям процент от случаите протича спонтанно. Често обаче в хода му по време на изгонването на плода се прибягва до малка акушерска оперативна намеса. Това е т.нар. епизиотомия. Прави се малък разрез на входа на влагалището, чрез който се разширява естественият отвор на родилния канал. Тази манипулация се налага поради различни причини:


 Плодът е по-голям.
 Има опасност от разкъсвания.
 Нужно е раждането да завърши инструментално (чрез форцепс или вакуум-екстрактор).

 Мекият родилен канал е нееластичен.
При несъвместимост между размерите на плода и на таза на раждащата, както и при други индикации може да се наложи родоразрешение чрез цезарово сечение. Преди да се прибегне до операцията, задължително се извършва дезинфекция на областта на операцията и на ръцете на оператора, за да се предотврати инфекция на раната в следродилния период.
От голямо значение за доброто заздравяване на раната са както правилното зашиване и адаптиране на тъканите, така и спазването на строга лична хигиена след раждането. Най-общо грижите преминават през два етапа. През първия сте още в родилния дом и сте под наблюдението на медицинския персонал.

Вторият етап започва след изписването и прибирането ви у дома.

След епизиотомия
Ако ви е направена епизиотомия, ще ви информират за броя на поставените конци, които на петия ден след раждането ще се свалят.
След зашиването на оперативната рана още на родилното легло в родилната зала ще ви се направи тоалет. След това раната се дезинфекцира с йодова тинктура и се третира с локален антибиотик под формата на спрей или пудра. Прави се стерилна превръзка.
Епизиотомията се извършва най-често от дясната страна,
затова в първите часове и дни след раждането добре е да лежите на гръб или наляво. В този период матката продължава да се контрахира. Тези контракции, които се стимулират и от кърменето, свиват матката до нормалните й размери. Чрез тях тя се освобождава от лохиите*. Лежането наляво, т.е. на противоположната страна на разреза, пречи на лохиите да замърсяват раната. Мястото на интервенцията трябва да се поддържа винаги чисто. След всяко ползване на тоалетната правете тоалет. В родилния дом това става последователно в определени часове, за да се предпази раната от инфекция. След тоалета се поставя стерилна превръзка. Добре е раната да се поддържа суха и по възможност да й се осигурява по-голям достъп на въздух. За предотвратяване на евентуална инфекция профилактично могат да се приложат антибиотици (под формата на спрей и пудра). Те обаче трябва да са предписани от лекар!
В първите пет дни след раждането, когато конците още не са свалени, добре е да сядате на противоположната страна на раната. Така ще избягвате болката, дърпането, натиска и напрежението върху епизиотомията и други неприятни усещания.
За нормалното протичане на възстановителния период пикочният мехур и ректумът трябва редовно да се изпразват. Затова на третия ден след раждането при липса на дефекация ще ви дадат очистителни. Чрез тях се улеснява изхождането, а така се намалява напрежението върху раната.
След изписването у дома задължително спазвайте строгата хигиена, поддържана в родилното отделение. Подходяща за седящи бани е отварата от смрадлика. Билката действа антисептично и профилактично срещу бактериална инфекция.

След секцио
Грижи за оперативната рана са нужни и когато раждането е станало чрез цезарово сечение. Още след приключването на интервенцията върху раната се поставя стерилна превръзка. Тя се сменя на втория, на петия и на седмия ден след раждането. При всяка смяна в определен ред се прави тоалет с дезинфекционни разтвори. Накрая раната се промива с йод и се покрива с нова стерилна превръзка. След свалянето на конците мястото може да не се покрива с превръзка.
Въпреки че раждането е станало чрез коремна операция, не пренебрегвайте тоалета и на половите органи. Правете го ежедневно, както се изисква и след нормално протекло раждане. Къпете се на течаща вода, избягвайте ваната.
Ако се появят зачервяване, болка, повишаване на телесната температура, подуване, бързо се консултирайте с вашата акушерка или с вашия акушер-гинеколог.

Невена Филипова
акушерка

* Следродилно течение от кухината на матката. В първите 2–3 дни лохиите са кървави, от 4–6-ия ден имат кафяво-черен цвят. В следващите дни стават все по-светли и по-оскъдни по количество. Изчезват към 4–6-ата седмица.