Наскоро нашата читателка С.Б. сподели тревогата си. Преди раждането се гордеела с отличната си памет. Два дни след като станала майка, тя установила, че като че ли умът й се е изпарил. Тя не можела да отговаря дори на най-простите въпроси на акушерката, не си спомняла къде е оставила памперсите. Забравила името на съседката, с която живеели врата до врата от шест години...

Много жени се оплакват от временна загуба на паметта през първата половин година след раждането. Често това започва още през бременността и превръща бъдещи майки, които доскоро са имали силна памет, в потиснати и затворени създания. Как да се върне “умът”?

Враг № 1 – липсата на достатъчно сън
Главната причина за намалената концентрация на младите майки е липсата на сън. По време на съня мозъчните клетки са активни и преработват и синтезират информация. При недостатъчен сън тези клетки нямат време да се обновят напълно, за да възприемат нова информация.
Учени от Университета на щата Пенсилвания (САЩ) сравняват възможностите за запомняне и реагиране на хора, които спят по четири, шест и осем часа на нощ, с възможностите на лица, които бодърстват в продължение на три дни. Резултатите показват, че спалите по четири и шест часа се справят еднакво зле с будувалите три дни.


Какво помага. Дори да се тревожите, че няма да чуете, ако бебето се събуди и заплаче, спете, докато то спи. Зарежете домакинската работа. Едночасовата дрямка няма да възстанови възможностите на мозъка и да тонизира паметта ви, но ще спре дразненията и ще позволи на мозъка да си почине.

Враг № 2 – хормоните
При нередовен сън, стрес и по време на раждане в организма се отделя в по-голямо количество хормонът кортизол. Същото се отнася и за хормона окситоцин, който действа като опиат. Двата хормона потискат възможностите на запаметяване, но това не е толкова лошо. Без кортизола жените не биха забравили колко болезнено е раждането и може би не биха искали повече деца. Благодарение на окситоцина кърмещите майки са в състояние изцяло да се посветят на детето си.
Какво помага. Избягвайте стреса. Колкото може по-често се занимавайте с това, което ви успокоява – йога, четене на хубава книга, слушане на тиха музика. По време на кърменето за няколко минути затваряйте очи и дишайте по-дълбоко.

Враг № 3 – недостиг на витамини и минерали
Цинкът, витамин В12, фолиевата киселина и желязото стимулират паметта. Холандски учени твърдят, че фолиевата киселина подмладява паметта на възрастните средно с около 5.5 години. Възприятията също се подобряват. В организма на бременните и младите майки често има дефицит на витамини, минерали и микроелементи.
Какво помага. Стимулирайте паметта си с ценни хранителни вещества (не под формата на таблетки, освен ако са предписани от лекаря). Можете да си ги набавяте с храната. Богати на желязо са червеното месо, зелените и червените зеленчуци, морските дарове, яйчният жълтък, лешниците, слънчогледовото семе и шам-фъстъците. Пийте напитки, съдържащи витамин С, който улеснява усвояването на желязото. Ще си осигурите цинк от пълнозърнестия хляб, сладката царевица, кашкавала, пшеничните зародиши, зеления грах, соята, свинското месо и някои ядки. Витамин В 12 има в пресните меса, млякото и яйцата.
Богати на фолиева киселина са портокалите и ягодите, почти всички тъмнозелени листни зеленчуци и салати, както и бобът.

Враг № 4 – многото задачи
С една ръка бъркате соса за спагети, докато с другата телефонирате и едновременно с поглед търсите биберона на бебето. След това забравяте дали сте приготвили дрехи за преобличането на детето. Нищо чудно, че имате проблеми с краткосрочната памет. Рутинната домашна работа е отрова за мозъка.
Какво помага. Ако не се концентрирате върху една дейност, вие няма да си спомняте за нея. Оставяйте телефона да звъни, докато готвите или гладите. Не отваряйте при звънене на вратата, ако кърмите или подсушавате бебето.
Осигурете си напомнящи листчета, които може да залепвате из цялото жилище. Само си спомнете къде сте оставили химикалката…