Димитрина Витанова е майка само от 96 часа, но вече й се струва, че съвсем е загубила ума са. “Изписаха ни от родилния дом преди 1 ден и у дома настана хаос. Не знам какво да правя, объркана съм, забравям, изнервям се.... Кърменето е истинско фиаско. Едва успях да изкъпя дъщеря си. Сложих пелената накриво. Забравих, че на котлона ври тенджерата с вода... На два пъти нарекох бебето Ваня, а то се казва Валя... Явно напълно съм загубила разсъдъка си”, проплаква Димитрина.

Наречете го както искате – следродилна амнезия, майчино оглупяване, временна разсеяност, но този феномен се забелязва почти при всички жени през първите седмици, дори месеци след раждането. Така дори винаги да сте помнели без проблем лицата и имената на всички, с които сте се запознали преди 10 години, нищо чудно сега да се питате “Коя пък е тази жена, която ми се усмихва насреща...”. (Всъщност с нея сте пили чай вчера в градинката.) Много са причините за временната амнезия, но добрата новина е, че има шанс да върнете паметта си обратно няколко месеца след раждането.

Мамо, затвори очички
Синът на Мариела Симеонова непрекъснато се будел през нощта, за да си играе и да яде. Тя от ден на ден усещала как паметта й започва да отслабва, а тя става по-разсеяна и раздразнителна. Стигнало се дотам, че решила да отиде на лекар, за да разбере дали не е болна. Истината обаче била, че Мариела изобщо не си доспивала. Когато мозъкът не почива ефективно, не може да асимилира и възпроизвежда цялата информация, която получава през деня. Проучвания показват, че ако учите вечер за изпит и след това спите поне 8 ч., ще получите по-висока оценка, отколкото ако пропуснете няколко часа сън. Учени от Университета в Пенсилвания (САЩ) наблюдавали доброволци, които спят по 8, по 6 и само по 4 часа на денонощие. Тези, които гушвали възглавницата най-рано, показвали отлични резултати в запаметяването, а останалите срещали сериозни затруднения.
Как да си помогнете. Може би вече ви е писнало да го чувате, но ако искате да се преборите с разсеяността, спете колкото може повече. Това може да стане само когато бебето спи. 1–2 ч. сън могат да направят чудеса с мозъка ви и да ви накарат да се почувствате като преродена. Ако не може да почивате през деня, лягайте си по-рано вечер. Редувайте се с партньора си кой да храни бебето през нощта.

На война със стреса
Когато жената е подложена на силен стрес, в организма й се произвежда хормонът кортизол. Има ситуации, когато нещата са извън контрол, а напрежението е повече от поносимото – бебето плаче с часове, свекървата непрекъснато дудне нещо, партньорът не е доволен от вечерята, а от офиса непрекъснато питат кога ще се върнете...
Как да си помогнете. Направете нещо за себе си. Веднага! Дори и малките удоволствия ще ви помогнат. Отделяйте поне един час за йога упражнения или прочитайте няколко глави от интересна книга. Ако нямате достатъчно време, намерете спокойно място, затворете очи и се опитайте да се успокоите. Представете си лицето на някого, когото обичате. Дишайте дълбоко и мислете за хубавите моменти, прекарани заедно. В случай че нямате дори 5 свободни минути, забавлявайте се с децата. Играйте с тях. Рисувайте, когато те рисуват, пейте, когато те пеят. Преоткрийте детското в себе си.

Да ви е сладко
Липсата на някои витамини и минерали (цинк, витамин В12, фолиева киселина и др.) също може да се отрази негативно на паметта. Желязото пък е много важно за подобряване на концентрацията и способностите за запомняне. При 25% от бременните има дефицит на желязо.
Как да си помогнете. Здравословното хранене през бременността и след раждането е от изключително значение за набавянето на необходимите витамини и минерали. Яжте храни, богати на желязо. Добре е след консултация с лекар да приемате и допълнително желязо под формата на таблетки. Хапвайте повече червено месо, ядки, чушки. За препоръчване е и да готвите в метални съдове.

Многоръкият Шива
Притиснати от липсата на време и многото ангажименти, повечето майки се стремят да вършат по няколко неща едновременно. За съжаление така не могат да запомнят всичко, което правят, и често забравят.
Как да си помогнете. Живейте за мига. Фокусирайте се върху това, което правите в момента, и само така ще може да го запомните. Когато говорите с педиатъра в консултацията, не обличайте детето, а го слушайте внимателно. Определете приоритетите си.

Помощници на паметта
Един от най-големите проблеми, които може да срещнете, е да запомните имената и лицата на хората, с които се запознавате. Добре е, когато някой ви се представи, да се опитате “да запечатате негови специфични характеристики (черни очи, крив нос, много руса коса...). Опитайте се да ги свържете с нещо, което ви е много познато и се помни лесно.

Време за игра
Купете си голям пъзел и се опитайте да го подредите. Подобни игри помагат за развитието на паметта и тренират визуалната памет.

“Омммм”
Медитацията може да помогне на разсеяните и уморените майки. Тя ще ви научи как да се отпускате и да забравяте неприятностите си. Важно е да се упражнявате всеки ден поне по 10 минути.

Пишете всичко
Човешкият мозък възприема и помни съвсем малка част (около 7%) от информацията, която получава в един и същи момент. Ето защо най-добрият начин да се справите с разсеяността си, е да пишете бележки. Оставяйте напомнящите листчета на видно място. Алармата на часовника, органайзерът или телефонът ви също ще свършат работа.

Хормоните
Разбира се, хормоните са главните виновници за всички промени, които настъпват в женския организъм през бременността и майчинството. Слабата памет се дължи на прекаленото производство на кортизол и окситоцин в този период.
Кортизолът засяга две зони в мозъка, които са свързани с паметта. Той се произвежда в по-голямо количество най-вече по време на раждането. Според експертите много дългото и болезнено раждане може да нанесе сериозни вреди на тези центрове на паметта.
Ролята на окситоцина не е толкова голяма, но проучванията показват, че след раждането и по време на кърменето повишените нива на този хормон намаляват способностите на жената да помни.
Добрата новина е, че повишените нива на тези два хормона имат и положителни страни. Благодарение на кортизола жената много бързо забравя колко болезнено е било раждането. А окситоцинът е хормонът, който подпомага кърменето.

Какво забравяте най-често?
54% – Да купя нещо за ядене
28% – Къде съм си оставила ключовете
10% – Кога имам уговорен час с лекар
8% – Името на детето си