Не е изключено през 9-те месеца да установите, че нещо става и със зрението ви. Дали диоптърът ви се е променил, или пък очите ви много лесно се изморяват... Успокойте се – и тези малки неприятности могат да съпътстват очакването на бебето, но всичко ще се оправи няколко седмици след раждането.

Нещо става?
В края на деня някои бременни, особено ако работят с компютър, усещат умора или дразнене на очите, понякога имат и главоболие. Възможно е да се получат и леки отклонения в зрението. В началото на бременността може да се установи лек астигматизъм, който се проявява с лека деформация на образите. През третото тримесечие пък по-често се среща миопия (късогледство – лошо зрение надалеч). Бременните, които са с нормално зрение, могат да станат леко късогледи, а тези, които са късогледи, да повишат диоптъра на очилата си или лещите, които досега са носели, да им станат неудобни.


При далекогледите обаче зрението може чувствително да се подобри.
Понякога окото загубва част от възможността си за акомодация и бременните не виждат добре наблизо и трудно четат текст, който е близо до очите, въпреки че преди забременяването не са имали никакви смущения в зрението. Добрата новина е, че този вид далекогледство е краткотрайно, а и всички смущения в зрението изчезват шест до осем седмици след раждането. Една малка подробност – при майките, които кърмят, срокът може да е малко по-дълъг, докато нивото на хормоните се възстанови в нормалните си стойности.

Има ли нужда от корекция?
Най-често корекция на зрителните промени през 9-те месеца не е нужна, тъй като смущенията са преходни. Ако сте станали леко късогледа, ще виждате по-добре, като присвивате очите си. Все пак добре е да се консултирате с офталмолог (очен лекар). Той може да ви посъветва да сложите очила. Направете контролен преглед при очен лекар и няколко месеца след като родите. Най-вероятно той ще установи, че зрението ви е същото, каквото е било преди бременността.

Налагат ли се прегледи?
През 9-те месеца прегледи на зрението са нужни, ако сте късогледа или ако сте имали заболявания на ретината. Много важно е да съобщите този факт на вашия гинеколог. Той ще ви назначи преглед на очните дъна. Прегледът трябва да извършите между 6-ия и 8-ия месец на бременността. Ако се открият увреждания, за предпочитане е те да се лекуват доста преди раждането.
Изследването на очните дъна позволява да се установят с голяма точност евентуални увреждания на ретината, предразполагащи към отлепването или разкъсването й. Добре е лечението да започне доста преди раждането, за да може зарастването да е пълно.
Дори в очните ви дъна да не се открият промени, изследвайте ги и след раждането на бебето, ако сте имали анемия, високо кръвно налягане, албумин в урината или някакви други симптоми на общо увреждане.

Рискове
През бременността някои заболявания се отразяват и на зрението. Ако страдате от диабет, рискът от ретинопатия е по-голям. А ако тя вече се е развила, може да се усложни. Това заболяване се характеризира с кръвоизливи в ретината. Колкото по-отдавна страдате от диабет, толкова рискът е по-голям. Затова важно е редовно да посещавате и офталмолога.
Повишеното артериално налягане също може да доведе до кръвоизливи в очите, особено по време на раждането. Това е сериозна заплаха. Затова се налага постоянен медицински контрол през цялата бременност и още по-засилено внимание по време на раждането.

Вредни ли са контактните лещи?
През 9-те месеца спокойно можете да продължите да носите лещите си. Възможно обаче е да установите, че ги чувствате по-неудобни, особено ако са твърди. През бременността се произвеждат по-малко сълзи от слъзните жлези (проява на хормоналните промени). Поради намаленото овлажняване на очите лещите по-често се замърсяват. Затова ги носете по-кратко време – най-много осем часа. Така ще се отървете от неприятното дразнене на очите. Ако въобще не понасяте лещите, временно се върнете към очилата. След раждането на бебето ви ще можете отново да сложите лещите.

Кога късогледството е опасно?
При изгонването на плода понякога има опасност от отлепване на ретината, но такива случаи са изключения. Изследването на очното дъно през бременността позволява да се отстранят уврежданията, които могат да доведат до отлепване на ретината. Бременна с миопия до 3 диоптъра и без промяна в очните дъна може да роди по естествен път, като в процеса се използват специални методи за ускоряване на раждането или за намаляване на усилията при напъните.