“Вие ми се свят, чувствам се изморена, имам черна завеса пред очите, нямам сили за нищо, спи ми се, мързи ме...” Тези оплаквания често могат да се чуят в лекарския кабинет. Добрият специалист не бива да ги отминава, особено ако ги чуе от бременна и родилка. В тези случаи е нужно да се направят подробен преглед и елементарни изследвания: измерване на кръвното налягане, на хемоглобина, на функцията на щитовидната жлеза... Ако резултатите са в норма, а само кръвното налягане е твърде ниско, приема се, че има хипотония – понижено кръвно налягане.


Когато кръвното налягане е ниско, сърцето не изтласква достатъчно кръвта към тялото и мозъка. Мозъкът не се оросява равномерно, т.е. кислородът не е в нужното количество, за да може да функционира добре. Страданието на мозъчните клетки е причина за всички описани оплаквания. Хипотония има, когато стойностите на кръвното налягане при възрастните са под 105/65.

Причини
Причините за хипотония са различни. Има хора, които по принцип са с ниско кръвно налягане. Те са се приспособили към него, затова нямат оплаквания. Телесното тегло не влияе на хипотонията. Тя се среща и при слаби, и при по-пълни и пълни. Най-важното е, че може да е инцидентна или да стане постоянна при някои, които преди това са били с нормално кръвно налягане.
Инцидентната хипотония настъпва с внезапно падане на кръвното под нормалните граници (120–125/80-85). Появява се при рязко изправяне след дълго седене в неподвижна поза, след дълго стоене прав неподвижно (на пост), при тежка психотравма... Когато хипотонията се свързва с промяната на положението на тялото, се нарича ортостатична. Дължи се на вече намаленото оросяване на мозъка. В първите секунди след рязката промяна на положението на тялото организмът не може бързо да се пренастрои и да изпрати необходимото количество кръв към мозъка. Хипотония се появява и при висока телесна температура и при стрес – страх, скандал, тежко раждане... Този вид хипотония преминава бързо само ако се намеси лекар.

Как се лекува
Съветите към хипотониците са в няколко посоки: начин на живот, възпитание на волята, специални храни и напитки, спорт. При бременните твърде често стойностите на кръвното налягане са ниски. Ако имате този проблем, вслушайте се в съветите.
 Не променяйте рязко положението на тялото си, особено сутрин при ставане след сън.
 Не стойте дълго неподвижна, но ако ви се наложи, поставяйте краката си на по-високо ниво.
 Вземайте душ, а не вана, особено ако сте бременна или родилка.
 Избягвайте излагането на силно слънце за дълго време (повече от 15–30 минути) и винаги бъдете с шапка в бял или в светъл цвят. Правете слънчевите бани седнала.
 Движете се активно. Разхождайте се в планината или на терен, който е с лек наклон. Плувайте, танцувайте, правете физически упражнения, съобразени с месеца на бременността.

Хранене
Ако сте хипотоничка, съобразявайте менюто си с този факт. Пийте повече течности – вода, плодови (ябълков, кайсиев, прасковен, гроздов сок) и зеленчукови (морков, домат, целина) сокове, плодов, билков или зелен чай. Кафето не помага, дори влошава състоянието. Съдържащият се в него кофеин ускорява пулса и дишането, прави обмяната на веществата малко по-ефективна, стимулира работата на бъбреците, които отделят повече урина, разширява кръвоносните съдове на крайниците, но стеснява мозъчните съдове и затова временно кръвното налягане се повишава. При хипотоници не е добре да се отделя повече урина. Сърцебиенето и ускореното дишане са опасни и за бременната, и за плода. Дневното количество вода да е около 2 л. Консумирайте и бульони – месни или зеленчукови.
Солта в храната ви трябва да е с мярка, но не я изключвайте, ако това не се налага по друга причина. Солта има свойството да задържа течности колкото са нужни на организма и с това да нормализира кръвното. Все пак не пресолявайте храните!
Пресните плодове и зеленчуци също противодействат на хипотонията. Освен богати на витамини, фибри и захари, те са и мощни антиоксиданти благодарение на фитохимикалите, които съдържат. Плодовете и зеленчуците поддържат  кръвното налягане в желаните граници. Яжте ягоди, малини, грозде, къпини, касис, ананас, моркови, чушки, брюкселско зеле, карфиол, бяло зеле, домати. Тези храни трябва ежедневно да присъстват на масата ви.
Прясно нетлъсто месо, риба, краве масло, мляко – това са храни, които ще ви помогнат да преодолявате хипотонията. Имайте предвид, че и какаото незначително повишава кръвното налягане, особено ако е го пиете с топло прясно мляко. Горещото какао действа изключително добре на сърдечния мускул. Той се активира и изтласква ефективно необходимото количество кръв към мозъка, който очаква своята доза кислород. Натуралният шоколад има същото въздействие. Фабричната захар е дар Божи при остри и драматични ситуации: един бонбон или бучка захар под езика бързо помагат срещу много ниското кръвно налягане.
Ако сте склонна към хипотонични кризи, грижете са за себе си така, че те да се явяват рядко и да траят кратко. Преди всичко спазвайте предложения диетичен режим. Той не изисква особени усилия. Отсявайте важните проблеми от дребните, за да не натоварвате излишно мозъка си и да го вкарвате в екстремна позиция.
Ниското кръвно налягане не е полезно за плода. Той също реагира при хипотония, но с обратни на вашите реакции: пулсът му се забавя, става неспокоен, рита. Иска кислород – спешно и сега!
Ако успеете да поддържате нормално кръвно налягане, ще сте свежа, енергична и работоспособна. Такава ви иска бебето, а и вие ще се чувствате в добра кондиция!
       
Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог