znaeНяма две еднакви раждания, дори те да са при една и съща жена. Всяка майка преживява това най-важно събитие по различен начин. Практиката показва, че познаването на обстановката, както и на подробностите около дейността на лекарите и акушерките осигурява спокойствие и увереност и намалява стреса, съпътстващ раждането. Това е в основата на програмата на нашето училище.

Kога се постъпва в родилния дом?
Най-често жените идват за приемане с т. нар. активна или ритмична родилна дейност. Това означава, че за разлика от контракциите в края на бременността, които се появяват през различни интервали и се усещат като “стягане” на корема, т. нар. ефективни контракции са слабо или по-силно болезнени и са ритмични, като интервалът между тях се съкръщава. Отначало той е 30–40 минути, след което става 15, 10, 5 минути и т.н. Най-подходящият момент за постъпване е, когато контракциите са през интервал около 10 минути. Обикновено болката по време на контракция започва от кръста и се движи напред и надолу към пубисната област. Тя съпровожда цялото раждане, свързана е с разширяването на маточната шийка и е обект на т. нар. обезболяване на раждането. Медикаментите, които се използват, отпускат трудно податливата на разтягане маточна шийка и притъпяват болката от това разтягане.


Другата честа причина за постъпване в родилния дом са отварянето на околоплодния мехур и изтичането на околоплодните води. Изтичането може да е от съвсем оскъдно до много обилно. Обилното е характерно за голямото количество околоплодни води и за активния родилен процес и става по време на контракция, докато изтичането на малко количество става обикновено без наличие на контракции. И в двата посочени случая (ритмични контракции и изтичане на околоплодните води) постъпването в родилния дом е задължително, но не е спешно. Единствено кървенето (яркочервена кръв!) налага възможно най-бързо бременната да постъпи в специализирана болница. В този случай всяка минута е от огромно значение. За родилния дом са Ви необходими тоалетни принадлежности, чехли, които могат да се мокрят, чаша, вилица, лъжица, 3–4 пелени за еднократна употреба и дамски превръзки. Можете да вземете и нощница, която обаче ще облечете в родилното отделение.

Какво се прави в приемния кабинет?
В този кабинет ще представите личната си карта, обменната карта и направлението за хоспитализация.


В приемния кабинет ще се преоблечете с болнична нощница. Тук ще преслушат тоновете на плода и ще Ви направят акушерски преглед, тоалет (премахване на окосмяването) и клизма, след което ще Ви отведат в предродилната зала. В тази зала ще протече по-голямата част от раждането. Обикновено родилната дейност се подпомага чрез системи с окситоцин, за да се стимулират честотата, продължителността и силата на контракциите. Това улеснява и съкращава значително раждането. Използват се и различни комбинации от медикаменти (спазмолитици), които подпомагат разширението на шийката и по този начин главичката на плода се предвижва надолу към тазовото дъно. Нормално периодът между напъните е 3–30 мин и концентрацията и усилията Ви в този период са от съществено значение за добрия изход. Ние, акушер-гинеколозите и акушерките около Вас, можем само да Ви обясняваме как да поемате въздух, колко време да го задържате и т.н., а как ще се справите, зависи изцяло от Вашата увереност и смелост. Накрая ще Ви отведат в родилната зала, където става същинското раждане на бебето. В този период (на изгонването), ако се налага да се предотвратят разкъсвания на перинеума и влагалището, се прави епизиотомия, като предварително мястото се обезболява. След раждането бебето се поема от педиатрите, а ние се заемаме с раждането на плацентата, правим бърз оглед на родилния канал за евентуални разкъсвания и възстановяваме епизиотомията. Престоят в болницата след раждането е 3–4 дни. През това време ще Ви се покаже как да се грижите за новороденото и да го кърмите и ще се следят Вашето и неговото състояние.