Според приетите медицински стандарти в България родилният процес от първите контракции до излизането на плацентата продължава не повече от 14 часа за първо раждане и не повече от 10 – за следващо. Никой акушер-гинеколог няма да позволи раждането ви да продължи два дни и две нощи, както това вероятно се е случило на вашата прабаба. Но след страховити разкази на приятелки, съдържащи натуралистично описание на нетърпима болка и поредица от медицински интервенции, ви се струва, че няма да издържите на родилните мъки дори час. Защо бебето не може “да се изстреля” от корема на мама с една-единствена контракция, питат се някои бременни…По-бързо = по-леко?
Родилният процес е поредният повод за възхищение пред гениалния механизъм на природата. През цялата бременност шийката на матката е плътно затворена, за да предпазва бебето от преждевременно излизане. Когато настъпи време детето (със средно тегло над 2.5 кг) да излезе от майчината утроба, отворът на шийката трябва да се разшири до 10 см. Ако това стане с една контракция, болката би била непоносима. Твърде бързото преминаване на бебето през родилния канал би причинило разкъсване на тъканите със сериозни последици. Минута след минута, милиметър по милиметър, с постепенното разширяване на родилните пътища болката се увеличава, но е по-поносима за раждащата.

Медицината едва ли някога ще намери начин да предложи на жената напълно безболезнено и суперкратко раждане по вагинален път. Все пак месеци преди датата на термина бременната може да изпробва различни алтернативни методи (йога за бременни, акупунктура, упражнения за тазовата мускулатура и др.), за които има все по-убедителни аргументи, че правят раждането по-леко.

Има ли точно разписание?
Всяка опитна акушерка ще ви увери, че колко продължава родилният процес, е въпрос, който няма точен отговор – при всяка жена той протича с индивидуално темпо. Ако обаче сте привърженик на пунктуалните разписания, знайте, че за всеки сантиметър разкритие е нужен средно около час. Разходките и изобщо движението в този етап могат да ускорят процеса. Най-болезнени стават контракциите след 5-ия сантиметър разкритие на маточната шийка. Етапът на напъните – когато бебето напуска майчината утроба, трае около час. Въз основа на наблюдение на 930 раждания учени от Университета в Бремен, Германия, твърдят, че при по-възрастните жени този етап може да е около два пъти по-продължителен, отколкото при по-младите жени. Независимо от трудностите и болката обаче, именно тогава много от раждащите чувстват облекчение, тъй като могат активно да участват в процеса, а не само да чакат.

В документите медицинският персонал често отразява по-кратка от реалната продължителност на раждането.
Обикновено данните са само приблизителни, тъй като някои бременни пристигат в клиниката с разширение от около 2 сантиметра.

Привилегии за знаещи
Немски учени от Бременския университет представят и друго любопитно твърдение – жените, раждащи за първи път, които са посещавали курсове за бременни или са чели литература за 9-те месеца, преминават през родилния процес с по-голяма лекота и с по-бързо темпо. Но в крайна сметка и това зависи от темперамента на жената. Ако по принцип сте по-тревожна, макар и добре информирана, непрестанното слухтене какво си говорят лекарите и следенето какво се случва във всяка минута от родилния процес определено ще повишат нивото на стресовия хормон в организма ви. А това ще забави раждането. Ако пък потегляте към клиниката  с нагласата, че макар и трудно, раждането не е инквизиция, а естествено и щастливо събитие, вие давате път на носещите облекчение ендорфини…

Д-р Илияна Стоева
акушер-гинеколог