Младите майки са прекалено уморени и страдат от безсъние заради 24-часовия маратон около бебето (кърмене, смяна на пелени за еднократна употреба, къпане, преобличане...). Майчинството обаче е полезно за мозъка, защото прави жените по-активни, по-бързи, по-смели и по-решителни, твърди професорът по неврология Крейг Кинсли от факултета по психология на Университета в Ричмънд, САЩ.
Това съобщение е направено на международен конгрес, посветен на психичното здраве на жените.Проф. Кинсли е убеден, че след като родят, всички женски бозайници променят поведението си и това се свързва със способността на майката да се грижи за децата си, да ги храни и закриля.
При опити с плъхове младите майки, които се движат в лабиринт, показват по-добро зрение, по-силна памет и по-ниско ниво на страх и стрес от девствените женски плъхове.


Майките бдят над рожбите си и за да ги бранят. Те не се страхуват да влязат в бой с двойно по-едър противник. Проучването показва, че  промените в поведението на майките се запазват през целия живот на мишките, т.е. около 26 месеца, което е равно на... 80-години живот при хората.