Той е там да ви подкрепя, да ви дава съвети и да отговаря на въпросите ви, дори когато са малко странни. Какво обаче се случва, когато вие и лекарят не сте на едно и също мнение за начина на раждане и имате куп различия?


Истината е, че акушер-гинекологът трябва да ви даде цялата информация, от която се нуждаете, за да вземете решение къде и как точно да родите бебето си. Въпреки че принципно той трябва да е напълно безпристрастен, всеки специалист има свое собствено мнение за раждането. „Исках да ми поставят епидурална упойка. Бях ходила на училище за бъдещи родители и оттам разбрах, че анестезиите не са опасни, дори облекчават процеса. Смятах, че лекарят, който наблюдаваше бременността ми, ще се съгласи да ми постави епидурална упойка. Напротив – той не искаше и да чуе! Настояваше за напълно естествено раждане. След множество спорове накрая решихме, че ще ми вливат обезболяващи, а ако не издържа на страданието, ще прибягнат и до епидурална упойка”, разказва Марта Стоилова, бременна в 9-ия месец. Ако имате идея за раждането, която не съвпада с представите на лекаря ви, опитайте се да поговорите с него. Обяснете му своите предпочитания и причините, за да изберете именно този начин да родите. В случай че той продължава да се противопоставя на решението ви, чуйте неговите доводи. Възможно е специалистът да има разумно и медицински аргументирано мнение, в което да е добре да се вслушате. В повечето случаи акушер-гинекологът, който проследява бременността ви, няма да е този, който ще помогне при раждането. Това обаче не означава, че трябва да игнорирате съветите му. Той е наблюдавал бременността ви 9 месеца и е наясно с всички подробности около бебето.

Време е за подкрепление
Понякога планирането на раждането ви може да се превърне в истинска битка. Ако сложите рогата и се втурнете напред с главата, най-вероятно сериозно ще се скарате с акушер-гинеколога, а от напрежението ще страдате както вие, така и бебето ви. Ето защо, когато отивате на преглед, най-добре вземете подкрепление – бъдещия татко, майка ви или близка приятелка. „Лекарят ми настояваше да родя през естествените пътища. От 2 години се опитвах да зачена. Сега съм напълно убедена, че искам да родя със секцио. Не спорихме дълго, защото в кабинета присъства и съпругът ми. Той ме подкрепи и можах да изкажа аргументите си и да отстоявам позицията си. Това показа, че и двамата сме взели единодушно решение”, разказва Нина Янева, бременна в 9-ия месец.
Най-важното в спора с акушер-гинеколога е да сте добре информирана. Ползвайте медицински източници, а не съветите на приятелките си. Напишете причините, които мотивират вашето решение. Прочетете ги внимателно няколко пъти, за да сте напълно наясно какво искате за вас и за бебето. Ако отидете на прегледа въоръжена с медицински аргументи, а не със знания от Интернет, има голяма вероятност лекарят да ви приеме сериозно.

Дали съм права?
Запомнете, че акушер-гинекологът преглежда и работи с жени като вас всеки ден. Напълно възможно е да не сте права за някои от претенциите си. Слушайте внимателно какво ви казва, задавайте му въпроси и отделете време да помислите. „Исках да родя у дома. Лекарят ми обаче беше напълно против и многократно се опита да ми обясни, че рискувам живота на дъщеря си. В крайна сметка родих в частна клиника, където обстановката беше много спокойна. След като видях през какво минава жената за тези 12 часа, разбрах, че той е бил напълно прав. Благодарна съм му, че ме спря да не извърша нещо необмислено”, споделя Ели Йорданова, майка на момиченце.

Потърсете алтернатива
Ако все пак посещенията в женската консултация ви носят само негативни емоции и страдание, потърсете мнението на друг специалист или сменете женската консултация, която посещавате. „Исках да родя във вана, но акушер-гинекологът ми не беше запознат с този метод, защото той все още не е популярен в България. Всеки път, когато отивах на консултация, той започваше да ме убеждава, че трябва да родя със секцио. Намери хиляди причини, поради които не можех да изпълня собствения си план. Бях много разстроена. Посетих женската консултация в болницата, където мислех да раждам. Оказа се, че няма проблем да го направя във вода, както бях планирала”, разказва Юлия Захариева, майка на 2-месечен син.

Отстоявайте позициите си
За каквото и да се карате с лекаря си през бременността и дори по време на раждането, запомнете, че това е вашето тяло и вашето бебе. Само те са от значение. Ако следвате инстинкта си и сте напълно убедена в решенията си, най-вероятно раждането ще е незабравимо преживяване.
„При раждането на сина ми лекарят и акушерката настояваха да ми включат система с окситоцин, за да подпомогнат контракциите. Вече имах доста силни болки и знаех, че нещата вървят добре. Казах им, че не желая да го правят и те реагираха бурно. Въпреки това се съгласиха. За щастие решението ми беше правилно и родих час по-късно”, спомня си Оля Венева, майка на 3-месечен син.
Каквито и планове да имате за раждането, каквито и съвети да ви дава лекарят, последната дума има бебето. Важното обаче е да запомните, че всяко раждане, което завършва със здраво бебе и здрава майка, е добро раждане, независимо как е протекло.

Павлина Желева
психолог