Всяка бременност е уникална, затова не се паникьосвайте, ако Вашата не спада към перфектните примери. Очаквате близнаци Възможно е да Ви е нужно повече време, за да преглътнете новината, че носите в утробата си две или повече бебета. Може да Ви се гади и да изпитвате умора още в началото, както и да се оплаквате от хемороиди, киселини и парене, разширени вени и болки в гърба. Задължително почивайте повече. Средната продължителност на многоплодната бременност е около 37 гестационни седмици (г.с.), затова се подгответе малко по-рано за раждането.


Какво може да се наложи?
Поради по-високия риск от вродени аномалии се налагат задълбочен ехографски преглед около 20–24-ата г.с. и последващи контролни прегледи през няколко седмици. Редовно проследявайте и кръвното си налягане поради повишен риск от прееклампсия.

Имате анемия
Ако при изследване на кръвта се установи, че имате анемия, това означава, че страдате от недостиг на червени кръвни телца (еритроцити). Тези клетки съдържат хемоглобин, който снабдява организма с кислород. Нормално е през бременността нивото на хемоглобина да спадне леко, тъй като част от желязото, необходимо за произвеждането му, преминава в плода. Значителното спадане на хемоглобина обаче означава, че страдате от дефицит на желязо.
Какво може да се наложи?
Може да се наложи да приемате допълнително желязо или фолиева киселина. Добре е да консумирате зеленолистни зеленчуци, нетлъсто червено месо, пълнозърнести храни. Приемайте желязото с портокалов сок, за да се усвоява по-добре от организма, и намалете черния чай и кафето, които нарушават всмукването му. В по-сериозни случаи може да се наложи болнично лечение.

Имате кървене
Всяко кървене през бременността налага задължителен преглед, но това не означава, че то непременно е опасно.
Какво може да очаквате?
Оскъдното кървене по време на обичайната дата на мензеса би могло да се дължи на ниските нива на хормоните на бременността, което не е причина за тревога. Слабо кървене след секс може да е предизвикано от полип (безобидно образувание) на шийката или от изменения в клетките й. За съжаление кървенето може да означава и заплашващ аборт. В такъв случай се налага покой на легло. При тъмнокафяво кървене, придружено от болки ниско в корема, е нужен спешен преглед, за да се изключи евентуална извънматочна бременност.

Възрастна първескиня
Попадате в тази категория, ако сте над 35 години, въпреки че днес много жени раждат в по-зряла възраст. Рискът от трудно раждане е по-висок, тъй като след 25-годишна възраст костите на таза се втвърдяват значително. Увеличава се и вероятността от диабет на бременността (гестационен диабет).
Какво може да очаквате?
Може да се наложат някои тестове, включително амниоцентеза, за да се изключат допълнителни рискове като синдрома на Даун.

Бременна сте след аборт
Често това е напрегнат период, през който надеждата се смесва със страха от нова несполука. Важно е да знаете, че рискът от аборт при Вас не е по-висок само защото вече сте имали аборт.
Какво може да очаквате?
Някои вярват, че ранният ехографски преглед ще им помогне да се уверят дали този път бременността не е заплашена. Други предпочитат да изчакат, опасявайки се от допълнително вълнение. Добрият контакт с акушер-гинеколог или с акушерка, на които имате доверие, може да Ви помогне да изберете верния подход.

Имате диабет на бременността
Гестационният диабет може да се появи през второто или третото тримесечие и да изчезне след раждането. При рутинните изследвания се установява повишено ниво на кръвната захар. В такива случаи е възможно плодът да достигне твърде големи размери и да се прибегне до цезарово сечение.
Какво може да се наложи?
Трябва да сте под контрола на специалист и да спазвате изискванията за балансирано хранене и достатъчно физическа активност. Налагат се и по-чести ехографски прегледи, чрез които да се следи растежът на плода.

Страдате от диабет преди бременността
В такъв случай се налага да поддържате нивото на кръвната си захар колкото е възможно по-близко до нормалното, за да може плодът да се развива правилно. Наблюдението Ви трябва да се осъществява от акушер-гинеколог съвместно с ендокринолог. Налагат се по-чести прегледи за своевременното овладяване на възможните усложнения като повишено кръвно налягане или прееклампсия.

Гонете безпокойството!
Еднократно измереното повишено кръвно налягане не означава, че непременно има заплаха – това би могло да се дължи на бързане или на вълнение от прегледа. Но ако то остава високо при няколко измервания, ще се наложи да почивате повече и да се подложите на допълнителни изследвания. Често в урината може да се установят малки количества белтък. Това се дължи на усилената дейност на бъбреците или на инфекция на пикочните пътища. Налагат се обаче допълнителни изследвания, ако количеството на белтъка в урината се увеличава. Въпреки че бебетата започват да се движат около 6-ата седмица, Вие няма да усетите нищо преди 18-ата седмица. Възможно е да пропуснете много от ритниците на бебето поради заетост или дълбок сън. Ако не Ви тормозят някои признаци на бременността като гадене или киселини, не се паникьосвайте, че нещо не е наред, а просто се радвайте на късмета си! Същото се отнася и за размерите на корема – щом акушерката е доволна от резултатите от редовното им измерване, бъдете доволна и Вие.