“Във виното е истината.” – латинска сентенция “Виното е най-полезното сред питиетата и най-вкусното сред лекарствата.” – Плутарх “Храната и виното ми позволяват да общувам с хората на много лично и чувствено ниво. Удоволствието изпитвам веднага, за разлика от някой филм, по който работя години.” – Франсис Форд Копола, американски режисьор и… винопроизводител.


Публикациите в научните списания и в колонките за любопитни факти за алкохола са твърде много, но в последните 15 години не са изпълнени с противоречия, както беше в миналото. Съобщенията за вредата от алкохола през бременността и кърменето се появяват все по-рядко, а в повечето случаи са противоречиви. Има някои научни факти за алкохола, които не се знаят достатъчно

Червеното вино, шампанското и бирата са включени в 13-те най-полезни храни, одобрени от Световната здравна организация. Това е прекалено хубава новина, за да е вярна, ще кажат скептиците. Важно обаче е мнението на експертите. То се базира на многобройни наблюдения и проучвания в клиники по целия свят. Доказано е, че тези напитки пазят организма от сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, тромбофлебит, разширени вени...).
Алкохолът е храна, която помага на организма да е здрав и енергичен. Повечето питиета се произвеждат от плодове или растения: грозде, сливи, кайсии, хмел, захарна тръстика, овес, просо... Тези суровини са полезни за човешкия организъм. Само това е достатъчно, за да се неутрализира голяма част от обвиненията към напитките с градус. Виното и някои негови производни (коняк, вермут), както и концентратите съдържат разнообразни полезни вещества

Танини. Тяхното количество е най-голямо в червеното вино, а ако то е съхранявано в бъчви, танините се увеличават. Те разширяват кръвоносните съдове и чрез това подпомагат храненето на всяка клетка, тъй като притокът на кръв до нея се увеличава.
Феноли. Това са воините срещу производството на “лошия” холестерол. Те забавят стареенето и възникването на тежки атеросклеротични болести (болест на Алцхаймер).
Флавоноиди. Те са водноразтворимите пигменти на зеленчуците, плодовете, зърнените култури. Съдържат се в голямо количество в червеното грозде, доматите, червените ябълки, червения грейпфрут, динята. Флавоноидите пряко въздействат върху капилярите, като поддържат добрия им тонус. Това е много важно за бременните и кърмачките. Пигментите повишават апетита.
Ресфератрол. Той е производен на фенолите. Атаките му са насочени към всички възпалителни процеси, към размножаването на туморните клетки. Освен това действа като хормона естроген (женски полов хормон).
Подпомага протичането на бременността. Във всяко алкохолно питие има захар, малко витамин С, а в бирата – витамини В1, В6, В12. В спиртните напитки няма белтъчини и мазнини. Захарта в тях ги прави и храна. Тя е плодова и се усвоява бързо, освобождава доста калории, които при нискоалкохолните напитки са към 140–150 ккал в една чаша (150 мл), а при високоалкохолните – към 210–230 ккал в 50–60 мл.
Алкохолът има обезболяващо и антисептично (дезинфекциращо) действие, което е било известно още от древността. Ще напомня и легендата за кучето санбернар, което тича с бъчвичка ром на шията, за да спаси премръзналите планинари, да ги сгрее и върне към живот.
Само допреди век алкохолът е бил единственият обезболяващ медикамент, а днес е най-добрият дезинфектант и активна съставка на упойващите средства.
Бирата е позната на човечеството от около 3000 години. Тя е напитка, която възбужда апетита. В нея има калций, магнезий, фосфор и калий – най-важните микроелементи. Те са особено нужни за бременната и кърмачката. В питието се съдържат почти всички витамини от група В, но в най-голямо количество е витамин В6. Той понижава кръвното налягане, повишава енергията в организма, улеснява усвояването на храната, стимулира имунната система, заради което се препоръчва на бременни и кърмачки. Хмелът в бирата успокоява нервната система, подпомага спокойния сън, разрежда кръвта и предпазва от тромбози (важно за следродилния период), подобрява храносмилането. Не е случайно, че бирата се употребява и в кулинарията. Нищо лошо не може да се каже и за концентратите. Те съдържат по-висок процент алкохол и затова в по-малки количества освобождават повече енергия. Загряват тялото в студените дни, защото бързо разширяват кръвоносните и най-вече мозъчните съдове. Чаша горещ чай с 1 супена лъжица коняк или ром ободрява за часове.
Днес спорът да се пие, или да не се пие, вече е демоде. Мнението на диетолозите е едно: алкохолът не е вреден! Някои американски учени дори отиват толкова далеч, че смятат въздържателството за рисков фактор, който сравняват със затлъстяването над втора степен.
По-важен обаче е въпросът колко и кога да се пие при бременност и кърмене. Има някои правила, които е добре да помните.

  • Пийте алкохол само при подходящ повод или най-много 2–3 пъти седмично.
  • Количество на разрешения алкохол: бира около 300 мл, бяло вино – 120–150 мл, червено вино – 100–120 мл, концентрат – 30–40 мл. Това са безопасните дози за вас. Най-важна е мярката!
  • Никога не пийте на гладно и късно вечер преди сън.
  • За бременните и кърмачките е по-добре концентратът да е в коктейл, в който има повече лимон или топъл шоколад, или прясно мляко.
  • Ако вземате лекарства, не пийте алкохол.
  • Ако някога прекалите с алкохола, излагате и себе си, и бебето на опасност, затова в следващите 10 дни пийте повече течности и не посягайте към чашката. Всекидневната почерпка със спиртни напитки води до много заболявания, злополуки (битови, пътни, трудови), насилие, престъпления...
    При злоупотреба с количеството алкохолът се превръща в твърд наркотик, а това е изключително опасно.
    А сега наздраве – по малко, с мярка!